Lehet, hogy semmi sem lesz a kormány nagy menekültkonferenciájából

Fotó: MTI/Európai Tanács / Zucchi Enzo

-

Szeptemberre vagy október elejére tervezett a magyar kormány Budapestre nagy konferenciát, amelyen az EU tagállamain kívül még egy sor ország és nemzetközi szervezet képviseltette volna magát. Több forrásunk szerint azonban „szinte nulla az esélye” annak, hogy megtartsák a rendezvényt. Elmaradásának oka lehet a magyar kormány menekültügyben mutatott magatartása is.


Úgy tűnik, le kell mondania a kormánynak arról a nagyszabású nemzetközi konferenciáról, amelynek egyik nem titkolt célja az lett volna, hogy a magyar menekültproblémára irányítsa a nemzetközi figyelmet és demonstrálja, hogy a magyar kormány elkötelezett a probléma megoldásában. (Azóta persze a határzár kiépülésével éppen elég nemzetközi figyelem irányul Magyarországra, persze nem feltétlenül úgy, ahogy a kormány szeretné.)

Az Európai Bizottság még kora nyáron határozta el, hogy Máltán november közepén (várhatóan 11-12-én) migrációs csúcstalálkozót tart, összesen 85 delegáció részvételével. Az EU-n kívül a többi között az afrikai országok, az ENSZ főtitkára, valamint az érintett nemzetközi szervezetek (ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, Nemzetközi Migrációs Szervezet) is részt vesznek, hogy elfogadjanak egy közös záródokumentumot és egy politikai nyilatkozatot.


Figyelmet kérünk!

Mivel a máltai konferencia témája elsősorban az Afrikából a Földközi-tenger középső és nyugati részén át Dél-Európába tartó menekülthullám lenne, a magyar kormány azt szerette volna, ha külön rendezvény foglalkozik az Irakból, Szíriából, Afganisztánból a Balkánon át Magyarországra érkező menekültek ügyével. Ezért Orbán Viktor még június 22-én levelet írt Donald Tusknak, az Európai Tanács és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, amelyben kezdeményezte a konferencia megtartását Magyarországon. Szijjártó Péter három nappal később, az EU tagországok külügyminisztereinek értekezletén beszélt arról, hogy „differenciált földrajzi megközelítésre van szükség”, ezért kell Budapesten csak a balkáni migránshullámról beszélni.


A kormány szerint nem foglalkoznak velünk eleget


A konferencia ötlete annak a kormányzati stratégiának a része volt, amely minél nagyobb nemzetközi figyelmet próbált irányítani a Magyarországot korábban nem látott számban elérő menekültek ügyére. A kormány szerint ugyanis az európai vezetők túl kevés figyelmet és pénzt fordítanak a magyar helyzet kezelésére, mert például – hivatalos magyar közlés szerint – Franciaország, Olaszország vagy Görögország ötször, hatszor több pénzt kapott.

Ennek a stratégiának a része volt, hogy a nyári szünet előtti utolsó uniós csúcsot közvetlenül megelőzően Pintér Sándor váratlanul bejelentette: a magyar kormány nem tartja magára kötelezőnek a menekültek visszafogadásáról szóló Dublin III. egyezményt, amelynek értelmében a nálunk menedékkérelmet benyújtó, de aztán annak elbírálása előtt Ausztriába, Németországba távozó migránsokat hozzánk toloncolhatják vissza, ha nem fogadják be őket.

Bár a gyors és nem várt felháborodás hatására a kormány magyarázkodásba kezdett, majd lényegében 24 óra alatt visszavonta a bejelentést, Orbán Viktor annyiban elérte a célját, hogy – mint megjósoltuk – a június 25-26-i uniós csúcson plusz támogatásokat szavazott meg a magyar kormánynak az Európai Tanács.


Szabotázs?

A figyelemfelhívó magyar stratégiának a része volt a Budapestre tervezett konferencia is, amelyhez a kormány nagy reményeket fűzött. Az esemény egy napig tartana, és szeptemberben vagy október elején rendeznék meg. A meghívottak köre a következő lenne: az uniós bel- és külügyminiszterek, a Frontex, az Europol, az Európai Migrációs Hivatal, a schengeni társult államok (Izland, Lichtenstein, Norvégia, Svájc), a nyugat-balkáni országok (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia), Törökország, valamint szintén az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a Nemzetközi Migrációs Szervezet.


Pintér Sándor a bel- és igazságügyi miniszterek legutóbbi brüsszeli találkozóján


Úgy tudjuk, korábban már a pontos dátumot is kijelölték, a tervezettnél kicsit később, október 19-ére tervezték a kormányban a konferenciát. Ám most több forrásból származó információink szerint „szinte nulla az esélye” az esemény megrendezésének (kerestük a Külügyminisztériumot is, onnan egyelőre nem kaptunk választ a kérdéseinkre, de úgy tudjuk, hogy a Bem téren sem tudnak semmi biztosat).

Az esemény elmaradását jósló forrásaink több okot is említenek. Az egyik lehet praktikus is: mivel szeptember 22-én rendkívüli, október 8-án pedig rendes ülést tartanak az EU bel- és igazságügyi miniszterei, nem feltétlenül lehet szükséges még egy külön konferencia is ugyanarról a témáról. Ám több diplomáciai forrásból azt hallottuk, nem egy tagállam jelezte már, a menekültkrízissel kapcsolatos magyar álláspont, a kvóta teljes elutasítása miatt nem kívánnak részt venni egy a kormány által Budapestre szervezett ilyen tárgyú konferencián. Úgy tudjuk, a külügyminisztériumban is érzékelték ezt, így az uniós nagyköveteinket még a nyáron arra utasították, próbálják meggyőzni állomáshelyeik kormányait a részvételről. Az biztos, hogy magyar részről formális meghívás még nem volt, Szijjártó Péter pedig már nyilvánosan is kifejezte rosszallását amiatt, hogy az EU esetleg „el akarja szabotálni" az eseményt.

Információink szerint felmerült egy eseteges kompromisszumként, hogy októberben magyar elnöklés mellett, de Brüsszelben rendezzenek konferenciát a migrációról, ám egyelőre erről sem született döntés.