Lehet, hogy nem meghaltak, hanem ellopták a gyerekeinket?

Fotó: Retrofile/Getty Images / H. Armstrong Roberts

-

50 év után derült ki, hogy egy amerikai fekete nőnek nem halt meg az újszülött gyermeke, hiába mondták neki ezt a nővérek. Az anya és a nevelőszülőknél felnőtt lánya – aki szintén nem tudta, mi az igazság – sok évtized után találkozott először. A sztori bejárta a médiát, és most többen is úgy gondolják, hogy velük is ugyanez történt ugyanakkor, ugyanabban a kórházban.


Tizennyolc fekete nő, akiknek évtizedekkel ezelőtt azt mondták, hogy a születés után meghalt a gyermekük egy St. Louis-i kórházban, most nyomozásba kezdett, hogy kiderítse, tényleg ez-e az igazság – közölte az AP hírügynökségre hivatkozva a New York Post bulvárlap.

Azt követően fogtak gyanút, hogy megismerték Zella Jackson Price történetét. A nő 26 éves volt 1965-ben, amikor szült a Homer G. Phillips kórházban. Órákkal később azt mondták neki, hogy meghalt a gyermeke, de soha nem látta a holttestet vagy halotti anyakönyvi kivonatot.

Price gyermeke nevelőszülőkhöz került, ám mindez csak 50 évvel később derült ki, és akkor is véletlenül. A nő története az elmúlt hetekben söpört végig a médián. A gyermeknek, az Oregon államban élő Melanie Gilmore-nak a nevelőszülei azt mondták, a valódi édesanyja elhagyta őt. Gilmore gyerekei viszont a születési anyakönyvi kivonatból lenyomozták anyjuk édesanyját, hogy meglepetést szerezzenek neki az 50. születésnapjára.

A kutatás vezette el őket a 76 éves Price-hoz, a DNS-teszt megerősítette a kapcsolatot.


Az újratalálkozás után Zella Jackson Price ügyvédjét egyre többen hívták fel, akik arra lettek volna kíváncsiak, vajon nem ugyanez történt-e velük is. Mindannyiuknak azt mondták a szülés után, hogy elhunyt a gyerekük. Mindannyian az ötvenes évek közepe és a hatvanas évek közepe között szültek a kórházban, mindannyian szegény feketék voltak, 15–20 évesek. Minden esetben – a protokollt megszegve – egy nővér mondta nekik, hogy meghalt az újszülött, és nem kaptak halotti anyakönyvi kivonatot, nem látták a holttestet.

Price gyermeke koraszülött volt, egy kiló alatti súllyal. Felsírt a kicsi, ekkor elvitték, majd egy óra múlva közölte a nővel a nővér, hogy nem élte túl a gyerek. Hasonló a sztorija egy másik nőnek, a 82 éves Gussie Parkernek. Ő is koraszülött gyereknek adott életet 1953-ban, és ugyanez volt a forgatókönyv. A most 63 éves Otha Mae Brand 15 volt a szüléskor, 1967-ben. A koraszülött kisbabája bent maradt a kórházban, ő pedig hazament. Egyszer csak egy nővér hívta, hogy elhunyt a gyerek. Ő sem kért iratokat.

Price ügyvédje most arra kéri a városi és szövetségi állami hatóságokat, hogy nyomozzák ki az ügyet. Szerinte elképzelhető, hogy a kórház szervezetten csinálta ezt, hogy a magán-örökbefogadási tranzakciókban színes gyermekek is legyenek. Ez akkoriban ritka volt.

Az ügyvéd pert is fontolgat, hogy hozzájusson a születési és halálozási iratokhoz. Egyetlen nő sem akar pénzt látni a perekből, nem kártérítésért perelnek, tette hozzá.


Mary Tillman nyugdíjas orvos a 60-as években dolgozott a kórházban. A helyi lapnak azt mondta, a kórház vezetett nyilvántartást az anyákról és gyerekeikről. Hozzátette: semmi gyanúsat nem észlelt, de tény, hogy az orvosoknak kellett volna közölniük a rossz hírt az anyákkal.

A Homer G. Phillips kórház 1937-ben nyílt meg, feketéket látott el az akkor még szegregált St. Louisban. Az 50-es évek után is túlnyomó többségében fekete páciensei voltak. 1979-ben bezárták. Egyelőre nem kommentálták az ügyet a hatóságok.