Lehet, hogy nem is lesz kerítés a határon?

Fotó: MTI/EURÓPAI TANÁCS / Mario Salerno

-

A magyar EU-nagykövet „egyfajta szimbolikus reakcióról” beszélt, az Euronews ebből azt a következtetést vonta le, hogy a kerítésépítési terv nem végleges, csupán egyfajta figyelemfelhívásról van szó.


Magyarország brüsszeli Állandó Képviseletének vezetője, Györkös Péter nagykövet (a fenti képen Orbán Viktor kormányfővel látható) a kerítésépítésről mint „a megvalósítás lehetőségéről” beszélt az Euronewsnak adott szerdai interjúban.

„Ez egyfajta szimbolikus reakció a megvalósítás lehetőségével, amennyiben nem találunk más megoldást, amellyel felhívhatjuk a figyelmet a szerb–magyar határon jelentkező legális és illegális bevándorlókra” – mondta Györkös Péter.Az Euronews tudósítója, Zsíros Sándor a nyilatkozatból azt olvasta ki, hogy amint a dublini egyezmény esetében, úgy a kerítés ügyében is visszatáncolhat Magyarország, és csak akkor épülne meg a létesítmény, ha az Európai Unióval, illetve a balkáni országokkal nem sikerül más megoldást találni a problémákra.

„Ha nem lesz közösségi válasz a problémára, ha nem tudjuk a nyugat-balkáni országokkal, valamint Görögországgal és Bulgáriával együtt megoldani ezt az ügyet, akkor tennünk kell valamit” – utalt a kerítés terveire Györkös Péter, akiről egyébként nemrég derült ki, hogy hamarosan távozhat brüsszeli posztjáról.


A most kezdődő EU-csúcs után talán többet tudunk

A Magyarországra nehezedő migrációs nyomásról és a kormány által kezdeményezett, a nyugat-balkáni migrációs helyzettel foglalkozó nemzetközi konferencia megrendezéséről is szó lesz a Európai Unió állam- és kormányfőinek csütörtök-pénteki tanácskozásán – tudatták egybehangzóan nevük mellőzését kérő uniós források az MTI-vel. A csúcs előkészítését ismerők elmondták, hogy Orbán Viktor miniszterelnök levélben jelezte kezdeményezési szándékát Jean-Claude Junckernek és Donald Tusknak, az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács elnökének.

Az egyik forrás közölte, hogy migráció témájában a tagállami vezetők három „építőelemre” összpontosítanak majd, s hangsúlyt fog kapni az is, hogyan lehet a migránsokat hazájukban reintegrálni. A három „építőelem” a migrációs teher megosztása a tagállamok között, a migránsok hazatérésének segítése és az együttműködés partnerországokkal. Az uniós vezetők várhatóan felhatalmazást adnak majd, hogy ősszel megtartsák Máltán a csúcstalálkozót az afrikai vezetőkkel a földközi-tengeri migrációs válság kezeléséről. Ezzel összefüggésben vitatják majd meg, hogy Magyarországon is legyen ilyen tanácskozás a nyugat-balkáni helyzetről.