Lehet, hogy már véget is ért Gyurcsány cégének ügye az unióban

-

Zárt ajtók mögött hallgatták meg az Altus-üggyel összefüggésben Walter Deffaa-t, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóját. Deffaa szerint Gyurcsány Ferenc Altus nevű cégével kapcsolatban nem merül fel a politikai összeférhetetlenség kérdésse, ezzel akár le is zárulhat az Altus ügye az unióban.


Az Európai Parlament Költségvetési Bizottságának koordinátorai a Fidesz kezdeményezésére hallgatták meg Walter Deffaa-t Gyurcsány Ferenc cége, az Altus által elnyert uniós pályázat kapcsán. A zárt ajtók mögötti meghallgatáson azt kellett tisztázni, hogy lehet-e az Altus konkrét ügyében politikai összeférhetetlenségről beszélni, illetve elvi síkon hol kell meghúzni az összeférhetetlenség határait. Deffaa pedig azon az állásponton volt, hogy nincs szó összeférhetetlenségről. Azzal érvelt, hogy nincs olyan konkrét uniós szabály, amely kizárná, hogy politikus, közszereplő tulajdonában álló cég uniós közbeszerzésen megbízást kaphasson, valamint az Altus vezette konzorcium által elnyert megbízás pusztán tények rögzítésére vonatkozik, értékelési feladatot nem tartalmaz.


Valószínűleg ezzel pontot is lehet tenni az Altus-ügy végére, noha az is biztos, hogy nem mindenki ért egyet Deffaa álláspontjával. Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, aki helyettes koordinátorként a néppárt képviseletében bent volt a meghallgatáson, azt mondta például, hogy a főigazgató véleményétől eltér az EP jogértelmezése, mivel az EP a jelenleginél is szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat szeretne. Deutsch szerint a néppárt sérelmezi, hogy az Európai Bizottság a tagállamok számára szigorúbb közbeszerzési előírásokat fogalmaz meg, mint amelyeket magára nézve alkalmaz.


Gyurcsány Ferenc cége, az Altus 10 másik céggel közösen nyert el uniós közbeszerzést. Ennek értelmében a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési periódus kohéziós politikájáról gyűjtenek adatokat és készítenek tanulmányokat. A közbeszerzési pályázaton három konzorciumot választott ki az Európai Bizottság, ezek egyikét vezeti az Altus. A három konzorcium a következő években összesen ötmillió euróra pályázhat majd, de minden egyes konkrét megbízásért versenyezniük kell egymással.