Lehet, hogy káros, de még mindig jobb, mint korán meghalni

Fotó: AFP / PAUL J. RICHARDS / AFP / PAUL J. RICHARDS

-

A világ legrégebbi orvosegyesülete e-cigit adna a dohányosoknak. A Royal College of Physicians (Királyi Orvosi Kollégium) 200 oldalas jelentéssel, és benne azzal a javaslattal állt elő, hogy a dohányosok számára elérhetővé kéne tenni az e-cigarettát, hogy könnyebben leszokjanak dohányzásról.


Az elektronikus cigaretta kevésbé veszélyes a dohányosok számára, mint a hagyományos termékek, áll az RCP jelentésében, amely “egyre közkeletűbb tévedés”-nek nevezi, hogy az e-cigi és füstölgő társai egyformán fenyegetik az egészséget.

Bár lehetséges, hogy az e-cigaretta hosszú távon egészségkárosodást okoz, nagy szerepe lehet a dohányzás miatti korai halálozás megelőzésében, ha körültekintően szabályozzák a használatát, állítják az RCP kutatói.

Minden második dohányos korábban hal meg, mint a nemdohányzók, áll a jelentésben. Minden 35. életév után dohányzással töltött idő mintegy 3 hónappal csökkenti a várható élettartamot

Nagy-Britanniában 8.7 millió ember dohányzik, de egyre többen használják az e-cigit is.

2015-ben becslések szerint mintegy 2.2 millió brit használt elektromos cigarettát, és közvélemény-kutatások szerint minden második azért, mert így próbált leszokni a dohányzásról. Ugyanakkor azok közül, akik rendszeresen e-cigiznek, 3 százalék azoknak az aránya, akik korábban egyáltalán nem dohányoztak.

Magyarországon egy tavaly év végén elfogadott törvénymódosítás értelmében az e-cigaretta pontosan olyan elbírálás alá esik, mint a hagyományos dohánytermékek.

Ez azt jelenti, hogy ahol dohányozni tilos, az e-cigarettát sem lehet használni, azokat sem, amelyekben nincs nikotin. Ezen kívül e-cigit csak nemzeti dohánybolt árulhat.