Lehet, hogy így nem támogathatja a bankokat a kormány

Fotó: MTI/Európai Tanács / Christos DOGAS

-

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg hozzá kell nyúlni a bankadóval kapcsolatos szabályozáshoz, mert az EBRD-vel kötött februári megállapodáshoz kapcsolódóan a bankadóhoz kötődő szabályozás két elemét is kifogásolta az Európai Bizottság (EB).


A Világgazdaság napilap Mit ér a vállalat, ha magyar című budapesti szakmai konferenciáján a nemzetgazdasági miniszter elmondta: az egyik kifogásolt elem, hogy a kormány szándéka szerint azok a bankok, amelyek a válság idején növelték a hitelezést, együttesen 10 milliárd forintos adókedvezményt kapnának. Ezt a kedvezményt az EB tiltott állami támogatásnak minősítette.

A másik kifogásolt elem a miniszter szerint az a kedvezmény, amelyet azok a bankok kapnának, amelyek a keleti piacokon, így Ukrajnában, illetve Oroszországban veszteségeket szenvedtek el a válság idején. Varga Mihály szavai szerint ezt a pontot is megtámadta a Európai Bizottság.

Varga Mihály beszélt az Erste bankról is, szerinte ott most elbizonytalanodás tapasztalható, de a magyar kormány továbbra is 15 százalékos tulajdont kíván szerezni az Erste magyar leánybankjában.