Lehet, hogy agydaganata van a pápának

-

Egy olasz hírügynökség szerint Ferenc pápának jóindulatú agydaganata van. Ezt a Vatikán cáfolta, de a hírügynökség fenntartja az állítást.


A Quotidiano Nazionale (QN) értesülései szerint a 78 éves Ferenc pápa Toscanában, a Pisa közeli San Rossore di Barbaricinában levő klinikán járt, ahol Fukusima Takanori japán orvosprofesszor vizsgálta meg. Az egyházfőnek a hírportál szerint jóindulatú agydaganata van, de nincs szükség műtéti beavatkozásra.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő azonnal reagált: alaptalannak nevezte a hírt, és „súlyos felelőtlenségnek” annak megjelentetését. Lombardi szerint a közölt információk nem érdemelnek figyelmet.

Andrea Canigni, a QN főszerkesztője válaszában ugyanakkor megerősítette az általuk szerzett információk hitelességét, hangsúlyozva, hogy alaposan utánajártak az értesüléseknek. „Semmi kétség nem fűződik a közölt információk megalapozottságához” – írta Canigni. Hozzátette, amiként állam- vagy kormányfők esetében, a sajtónak a pápával kapcsolatban is kötelessége közölni az egészségére vonatkozó híreket.