Lehet, hogy a szaúdiak letagadták a mekkai halottak számát

Fotó: Twitter / Directorate of the Saudi Civil Defense

-

Nyugati hírügynökségek szerint 1200 fölött van a múlt heti tragédia halálos áldozatainak száma, az irániak pedig még ennél is sokkal több áldozatról beszélnek.


A szaúdi hatóságok által hivatalosan közölt 769-cel szemben több mint ezerkétszáz ember veszthette életét két héttel ezelőtt a mekkai zarándoklaton történt tülekedés során Minában – közölték saját számításaikra alapozott csütörtöki összesítésükben nyugati hírügynökségek. Az AFP francia hírszolgálat jelentése szerint 1221, az AP amerikai hírügynökség adatai szerint viszont legkevesebb 1313 zarándok halt meg a háddzs (a hagyományos éves muszlim zarándoklat) alatt, szeptember 24-én bekövetkező minai tragédiában. Mindkét hírügynökség az érintett országok illetékeseinek és állami hírközlő szerveinek közléseire alapozta számításait.

A halálos áldozatok között az AFP szerint 464 iráni, 148 egyiptomi és 120 indonéz állampolgár van. Irán már korábban is azzal vádolta meg a legfőbb térségbeli riválisának számító Szaúd-Arábiát, hogy a hibás szervezés vezetett a tülekedéshez. Teherán úgy véli, hogy a szaúdi hatóságok megpróbálják kozmetikázni a halottak számára vonatkozó adatokat, iráni számítások szerint ugyanis a halálos áldozatok száma meghaladja a 4700-at. Utóbbi állítását azonban semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá a perzsa állam.

A rijádi belügyminisztérium szerint a tragédia azért következett be, mert zarándokok két nagy csoportja szembetalálkozott egy útkereszteződésben. Egy szemtanú szerint a zarándokok két hulláma egymással ellentétes irányban haladt, és a hátul jövők nyomása miatt már nem tudott kitérni egymás elől. Egy libanoni lap ezzel szemben azt írta, hogy a zűrzavar akkor támadt, amikor a zarándoklat helyszínére érkezett a szaúdi király fia, Mohamed bin Szalmán Ál Szaúd herceg, 200 katonából és 150 rendőrből álló népes kíséretével. Ezt a szaúdi hatóságok cáfolták.