Lehet-e a migráns szót bűnügyben használni? – ezen filóznak a németek

Fotó: MTI/EPA/DPA / MAJA HITIJ

-

A belügyminiszter akkor fejtette ki véleményét, amikor bejelentette a biztonsági intézkedéseket a szilveszteri zaklatások után.


Thomas de Maiziére belügyminiszter a Rheinische Post című düsseldorfi újságnak nyilatkozva hangsúlyozta, mindent meg kell tenni azért, hogy a jövőben ne forduljanak elő hasonló esetek. A belügyi tárca vezetője a megelőző felvilágosítást, a gyülekezésre alkalmas tereken a térfigyelő kamerák számának növelését, a rendőrök nagyobb utcai jelenlétét és a kemény büntetéseket említette az intézkedések között.

Mint mondta, mindehhez „természetesen” hozzátartozik az is, hogy Németországból ki fogják utasítani azokat a külföldieket, akik komolyabb bűncselekményeket követnek el.

Ugyanakkor a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lapnak nyilatkozva a miniszter óva intett attól, hogy a rendőrség „öncenzúrát” alkalmazzon az olyan támadásokkal kapcsolatban, amelyeket migránsok követhettek el. A migránsok általános gyanú alá helyezése éppen úgy helytelen, mint ahogy helytelen a bűnözők származásának tabutémává tétele is – mondta Maiziére, aki szerint nem szabad, hogy a hallgatás spirálja alakuljon ki, és különösen azt nem, hogy ez a rendőrségtől induljon ki. Ha a bűncselekmények elkövetőinek migrációs vagy menekültügyi hátterük van, azt nem szabad elhallgatni – mondta a belügyminiszter.

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság egyik pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek származását (magáról az eseményről is csak január 5-én jelentek meg az első sajtóbeszámolók). A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszteréjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.

A rendőrség illetékes szolgálati csoportjának vezetője a Kölner Stadt-Anzeiger értesülése szerint szándékosan azért nem nevezte meg az igazoltatott férfiak származását, mert az számára „politikailag kényes” ügynek tűnt. Az újság megkeresésére a rendőrség sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem akarta ezt az információt.

A Német Újságíró-szövetség (DJV) elnöke pénteken bírálta a rendőrség „félretájékoztatási” politikáját. „A közvéleménynek joga van az átfogó tájékoztatáshoz” – húzta alá Frank Überall. Botrányosnak nevezte, hogy a kölni rendőrfőnök egyetlen további kérdésre sem akar válaszolni az ügyben, s azzal vádolta meg a főrendőrt, hogy ezidáig csak hamis vagy hiányos információkat közölt a kérdésben.

Kölnben szilveszter éjszakáján mintegy ezer „arab és észak-afrikai kinézetű” fiatalember csoportokra oszolva nőket támadott meg. A német rendőrséghez azóta már több mint száz feljelentés érkezett. Németország más városaiban, sőt Svájcban és Ausztriában is történtek hasonló incidensek.