Lehangoló sztorikat mesélt Tajti Mátyás a Barcelonáról

Forrás: Facebook / Tajti Matyi

-

A világ egyik legjobb utánpótlásműhelyében, a La Masián kőkemény az élet, az U19-es csapatban játszó Tajti Mátyás az NSO-nak adott interjúban hátba szúrt késről, könyörtelen csapattársakról és a magyarhoz hasonló negatív hozzáállásról is beszélt.


Két éve van a Barcelona híres akadémiáján a most 17 éves középpályás. Pályafutása igencsak hullámzó a katalánoknál, hiszen hol stabil csapattag volt, hol a keretbe sem került be, ennek okairól is mesélt.

„Többször előfordult már, hogy egész héten jól ment az edzéseken, úgy éreztem, biztosan kezdő leszek, a mérkőzés előtt mégis azt mondták, a keretbe sem kerültem be. Aztán leültünk beszélni, és elmondták, hogy nem velem van a gond, most másokat kell játszatni. Csináljam tovább, és akkor minden rendben lesz. Furcsa a rendszer. Az idegenbeli mérkőzésekre utazás reggelén még ott edzünk a La Masián. Huszonhat játékos úgy gurul be a bőröndjével, hogy nem tudja, ki megy, és ki marad otthon. Megalázó, amikor valaki ott és akkor tudja meg, hogy kimaradt, és gurulhat haza a bőröndjével.”A közös kollégiumban csupán két-három hónapot lakott, azt mondta, nehezen ment a beilleszkedés, mivel nem a legjobb közösségbe csöppent. „Tizenhat évesen kerültem a Juvenil B-be, az első perctől érezhető volt a tét. Ilyen szinten már nincs haverkodás, nem fogadják el egymást a csapattagok, jóformán már benne van a kés a hátadban. Megtanították nekem, mielőtt edzésen kifutok a pályára, az érzelmeket felejtsem el. Volt egy meccsem, amelyen nagyon gyengén ment a játék. Másnap rettentő rosszul éreztem magam.


A többiek látták rajtam, de ahelyett, hogy segítettek volna, csak rontottak a helyzeten.

Ebből megtanultam, hogy nem szabad kimutatni az érzelmeimet. Otthon mehet a sírás-rívás, ott nem érdekes, nem látja senki.”

Szerinte a kinti közeg olyan, hogy ha egyszer hibázik az ember, akkor „tizenhat helyről kapja a lecseszést”. Tajti ezért az elején labdába sem mert érni, szinte remegett a lába. „Próbáltam megtanulni, hogyan engedjem el, idővel lekerült rólam ez a teher, de még mindig rosszul érint időnként. Meg kell tanulnom, hogy a hiba a játék része. Ebben segítenek a kinti spanyol menedzsereim, akik átestek már ezen.”Tajti Mátyás apja edző, nagyapja híres focista volt, ennek sem könnyű megfelelni. „Bármit csinálok, úgysem tudok megfelelni mindenkinek. Mindig lesz, aki biztat, de Barcelonára és Magyarországra is igaz, hogy többnyire negatív a hozzáállás. Ezerszer hallottam, hogy úgysem lesz belőlem senki, és csak befizettek engem ide. A rossz nyelvek ellen nem tudok mit tenni, a lényeg, hogy én tudom, miért küzdök, és igyekszem kizárni a külső körülményeket.”


Nem reális cél a Barcelona felnőtt csapata


Még egy évig él Tajti szerződése, egyelőre nem tudja, hogy marad-e Barcelonában, de elsősorban felnőtt csapatban szeretne játszani.

„Jelenleg nem az a célom, hogy a Barca első együttesében szerepeljek, nem érzem úgy, hogy mindenképp fel kell kerülnöm. Eleve úgy látom, hogy egyenesen az akadémiáról ez majdnem lehetetlen. A Barcelona sztárokat igazol, ez nem egy súlycsoport. Ezek a labdarúgók meghatározó játékosok voltak a klubjukban, tapasztalatot szereztek és megerősödtek. Ritka az olyan focista, aki megérik tizenhét éves korára, mint Messi.”


Ha rajtam múlik, Magyarországra csak levezetni jönnék, reményeim szerint körülbelül húsz év múlva.

Akkor lennék igazán elégedett, ha a Bundesligában, a Premier League-ben vagy a La Liga top nyolc csapatának valamelyikében folyamatosan tudnék játszani. A csúcs az lenne, ha egyszer a Barcelonához hasonló klubban kapnék lehetőséget, de ha be tudom küzdeni magam valamelyik említett topligába, akkor nem lenne okom panaszra.”