Legyen óvatos ezekkel a fogyasztószerekkel!

Fotó: Pixabay

-

Dán kutatók szerint káros hatásai lehetnek a súlycsökkentő hatással hirdetett málnaketonos étrend-kiegészítőnek.


Káros hatással lehet a szervezetre a málnaketon-tartalmú étrend-kiegészítő - idézi a Dán Műszaki Egyetem Élelmiszer-tudományi Intézetének (DTU Food) figyelmeztetését az Élelmiszer-biztonsági Szemelvények című szaklap. A málnaketon néven ismert anyag a 4-(4-hidroxifenil)-2-butanon vegyület, amely a málna aromáját adja, és korlátozott mennyiségben aromaanyagként használható élelmiszerekben. A fogyasztószerek gyártói viszont úgy reklámozzák, hogy segít lebontani a zsírt.

A probléma az a kutatók szerint, hogy amíg a friss gyümölcsben a málnaketon nagyon kis mennyiségben van jelen (kilónként 0,009-4,3 milligram), az online megvásárolható málnaketonos fogyókúrás étrend-kiegészítők gyártói ehhez képest napi 100-1400 milligrammos fogyasztást javasolnak. A dán kutatócsoportnak azonban kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a málnaketon ilyen nagy mennyiségű fogyasztása biztonságos-e.

Az étrend-kiegészítőt korábban laboratóriumi állatokon tesztelték. A vizsgálatokon valóban fogyást mutattak ki, de a vegyület hatásmechanizmusát nem sikerült kideríteni. A kutatók egy számítógépes modellel a vegyületek kémiai szerkezete alapján próbálták prognosztizálni a vegyület káros hatását már ismert káros hatású vegyületekkel összehasonlítva. Arra jutottak, hogy a málnaketonnak káros hatása lehet a reproduktív rendszerre (vagyis a szaporodásra) és a szív- és érrendszer működésére, illetve a magzati fejlődésre is. Emiatt a vegyület további vizsgálatát javasolják. Szerintük azt kell kideríteni, mennyire biztonságos a gyártók által javasolt dózis étrend-kiegészítőként való elfogyasztása.