Legyen neked gyereknap!

Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN

-

Játékot mindig ér venni. Ráadásul abban a korban élünk, amelyben őrületesen sok jó játék közül lehet válogatni. Még az is mindegy, PC-n vagy a konyhaasztalon akarjuk-e játszani. Ajánlónk apropója a gyermeknap, de ha valamelyik megtetszik, akkor is beszerezheti magának, ha felnőtt. Nem nézünk oda, becsszó.


A videojátékokat netes boltokból is megveheti, a társasjátékokhoz viszont nem árt szombaton elmenni valamelyik szakboltba. Ha csak vasárnap kap észbe, arra is van néhány tippünk.


Race The Sun (10 euró, PC, Playtation 3-4, PS Vita)

Nem a legnagyobb királyság napelemes repülőnek lenni, amikor közeledik a naplemente. A Race The Sunban pedig ez a feladat, minél több pontot összeszedni, minél messzebb eljutni, amíg van fény. A sikeresen teljesített szakaszokért kapunk extrákat, a gépünk egyre jobb lesz, időnként még a Nap útját is megfordíthatjuk, de nincs olyan kimenetele a játéknak, hogy nyerünk. Szerencsére javulnak annyit a reflexeink, szerzünk annyi tuningot, hogy egyre jobbak legyünk. A logikátlan kis remény megmarad, hogy hátha egyszer előkerül egy leszállópálya. (Nem kerül.)Life is Strange (20 euró, PC, Playstation3-4, Xbox One és 360)

Az amerikai PEGI korhatár-besorolás szerint 16+-os, az európai ESRB szerint pedig 17 évnél idősebbeknek való a Life is Strange, tehát nem tipikus gyereknapi ajándék. Azért merem mégis ajánlani, mert egy időutazásra képes – hát mennyire menő már ez! – tinilány által megélt családi és iskolai sztorit bont ki. Van benne szó tehetségről, egy kicsit pályaválasztásról, bűnről, iskolai zaklatásról és a döntések hatásáról is. Az első epizódnak felrótta a kritika, hogy túl beszédes a főhős, mindent kommentál magában, de ez akár segítheti is a nyelvtanulókat.


A játék öt epizódból áll, eddig három jelent meg, a sztorinak még bőven nincs vége. Interaktív, családi filmként együtt játszható, így meg is lehet beszélni, mi történik.Besiege (7 dollár, PC)

A Besiege a kötelező erőszakos videojáték a listán: de higgyék el, pont ugyanazt lehet benne csinálni, amit egy vödör műanyag katonával és egy fém építőjátékkal is. Vagy az Angry Birdsszel. Kapunk egy raklap alkatrészt, egy pályát, és a leghatékonyabb ostromgépet – katapultot, kőhajítót, ágyúkkal megrakott őstankot vagy da Vinci sarlós szekerét – kell megépítenünk. Ha a feladatunkat jól végeztük, a várak égve dőlnek össze, a katonák pedig eltűnnek utunkból. (Van tényleg kisgyerekbarát opció: a vért ki lehet kapcsolni.)


A Besiege úgynevezett korai hozzáférésű (early access) játék, ami azt jelenti, hogy bőven nincs befejezve, de esküdöznek, meg fogják csinálni. Ez az áron is látszik. Volt már példa, hogy egy program végig félkész maradt, de többnyire teljesítik a fejlesztők a vállalásaikat. Mi nem félnénk ettől.Firkaland (8500 forint, ebédlőasztal)

Az év nyertese, sztárja, divatjátéka a Firkaland nevű társasjáték, amelyben a játékosok letörölhető filctollakkal rajzolják be, hogy merre halad a hősük az adott feladat megoldása közben. A legtöbb pontot az kapja, aki a rajzot a pályára téve nem ment akadálynak, kincseket gyűjtött és – ami a legfontosabb – nem lépett bele egyetlen csapdába sem.


Alapvetően családi és partijátékról van szó, de aki nagyon belelendül, az már találhat magának bajnokságot is.Monument Valley (920 forint, iOS, Android)

Ingyenes játékokkal tele a Play Store és az App Store, de van pár olyan app, amiért megéri pénzt adni. Egy játék esetében már az is ilyen funkció lehet, ha nem akar folyamatosan pénzt legombolni rólunk vagy reklámokat feldobálni. Ennél a Monument Valley jóval többet ad: Escher világát idéző színes pályákon kell logikai feladványokat megfejtenünk egy hercegnővel. A játékot hároméves kortól ajánlják, és nagyon nem is lőnek mellé. Képernyő-tapogatós, nyugodt, remek zenével rendelkező darab.Csirizeljen! (egy darabig ingyenesnek tűnik)

Print and playnek hívják azokat a játékokat, amelyeket az internetről letöltve otthon ki lehet nyomtatni, össze lehet ragasztani, és már mehet is a játék. Ha programot akar belőle csinálni, akkor persze a kártyák vagy a játéktábla kidíszítése, kifestése is szóba jöhet. A legnagyobb társasjátékos közösségi oldalon, a Boardgamegeeken külön aloldal foglalkozik az új megjelenésekkel, itt azt is meg lehet nézni, hogy fog festeni az elkészült játékunk. Érdemes körbenézni, őrületes választék van.


Társasjáték klub, társas


Játsszon olyat, ami nincs otthon!

A Board Game Café, amelyről áprilisban a VS.hu is írt, már vasárnap is nyitva van, így az első számú tippünk, hogy ott próbáljanak asztalt szerezni, ha közel végtelen mennyiségű játékot akarnak végigpróbálgatni. Nem ígérjük, hogy egyszerű lesz, de ha sikerül előre foglalni, nyitásra odaérnek, akkor garantáltan remek délutánt tölthetnek ott.

A Játszótér nevű, több mint négyezer taggal rendelkező facebookos társasjátékos közösség május 31-én tartja a következő, fűbe kiülős, játszós délutánját a Ráday utcában található Rombusz kertben. Játékot ide sem kell vinni.