Legyen háborús bűntett az újságírók megölése!

Fotó: MTI/AP/Lefterisz Pitakarisz / MTI/AP/Lefterisz Pitakarisz

-

Módosíttatná a Genfi Egyezményt az AP amerikai hírügynökség elnök-vezérigazgatója.


Gary Pruitt hétfőn állt elő javaslatával Hongkongban, a Külföldi Tudósítók Klubjában mondott beszédében. Pruitt úgy látja, korszerűsíteni kell a nemzetközi jogot az újságírók védelmében, akik konfliktusövezetekből tudósítanak, és egyre inkább szélsőséges csoportok célpontjaivá válnak. Mint mondta, régebben a SAJTÓ feliratú mellény vagy autó védelmet nyújtott, mert a riportereket a konfliktus fejleményeiről beszámoló, független civileknek tekintették a harcoló felek, mostanra azonban Pruitt szerint e felirat oltalom helyett inkább fokozza a fenyegetettséget, mert célponttá tesz.


Rámutatott, hogy a szélsőséges erőknek nincs szükségük a sajtó embereire, mivel inkább a közösségi médiát használják üzeneteik terjesztésére.


A saját tálalásukban akarnak elmondani minden történetet az elejétől a végéig, márpedig egy újságíró kritikusan meg is szűrheti az eseményeket, ezért aztán a szélsőségesek látni sem akarják őket maguk körül. A nagyvilágnak viszont kellünk, hogy valós tényekről értesülhessen a történések teljes bemutatásával, nem pedig azok egyoldalú tolmácsolásával, ahogy a szélsőségesek akarnák

– mondta Pruitt.

A tavalyi különösen gyászos év volt az AP-nek: négy bedolgozó újságírója vesztette életét. A világon 2014-ben összesen 61 újságírót öltek meg munkája végzése közben, ami ezer fölé emelte az 1992 óta meggyilkolt tudósítók számát.


Pruitt jogi javaslata szerint új jegyzőkönyvvel kell kiegészíteni a Genfi Egyezményt. Elismeri, hogy a háborús bűnnek minősítés nem jelent majd feltétlenül védelmet az újságíróknak, de – mint mondta – jobban tudatosíthatja, hogy a sajtó embereinek az orvosokhoz és ápolókhoz hasonlóan nem szabad célpontokká válniuk a háborúkban.