Legórobot és trollrobot csapott össze Miskolcon

Fotó: Vs.hu / Szedlák Ádám

-

Ha a mostani gépekkel kellene Marsra szállnunk, bajban lennénk, de megtudtuk, hogy remek robotokat építenek már a középiskolások is.


A robotsportok sokáig rémisztően unalmasak voltak. Ha valaha megpróbáltak robotfocit nézni – ebben a klipben például rúgás után eldőlő csatárok is vannak –, akkor ezt már nagyon jól tudják. Szerencsére ezen biztosan változtatni fog a Roborace, a drónversenyek és az a tény, hogy már egy elszánt középiskolás vagy egyetemista csapat által is megfizethetővé vált a robotfejlesztés. Őrjöngő tömegek és látványos nagy manőverek még nem voltak a tizedik alkalommal megrendezett Magyarok a Marson verseny elődöntőjében, izgalom viszont már igen!

Tizenhat csoport vágott neki, hogy a távirányítású robotjukkal minél több pontot gyűjtsenek össze a Miskolci Egyetem tornacsarnokában épített pályán. Mivel csak súly- és méretbeli megkötés volt – illetve az, hogy teljesen legóból tilos robotot építeni, de részegységek készülhettek legóból –, csodálatosan sokféle masinák érkeztek. Akadt olyan, amely söröshordóból készült, volt olyan, amelynek okostelefon volt az agya, másról webkamera vagy olcsó GoPro-klón nézett előre. Egymáshoz képest szögben álló kerekek, túlgondolt triciklik, a parancsra pontosan hallgató és teljesen önfejű robotok mérték össze erejüket. A verseny még tart, a cikk alján lévő linket megnyitva a döntőt még elcsípheti.


Az idei sztori az Alienre épül


Ahhoz képest, hogy a robotok között egyáltalán nincs kontaktus, elég megviseltek lesznek egy-egy forduló végére. Kábelek lógnak ki, kiesett akkukat vonszolnak maguk után. Van olyan robot is, amely több időt tölt az indulózónában, mint amennyit a versenypályán. A megható, sportfilmes jelenetek hiányoznak, de érezhetően nagy feszültséggel jár a verseny.

Az már viszont sportfilmes fordulat, hogy az egyik, amúgy nagyon profi csapat úgy döntött, hogy egy kicsit a többiek idegeire is játszik. A µ-troll csapat sörös bulihordóba épített robotja egyrészt őrületesen hatékony, már az elődöntőben is minden megszerezhető pontot összegyűjtött, másrészt pontszerzésnél hangosan zenélni is kezd. Hol Hofi és Koós Macskaduettjét, hol az Aqua Barbie Girljét, hol a Nagy ho-ho-horgász főcímdalát harsogja. Ha ez nem pszichológiai hadviselés, semmi nem az.


A csapatokra enélkül is nehezedik elég nyomás. Mivel a robotok többsége wifin próbál beszélni az őt irányító számítógéppel vagy telefonnal, óriási a hangzavar a 2,4 és 5 gigahertzes tartományban. Képzeljék el, hogy milyen lehet normál hangerőn beszélve átadni egy üzenetet egy olyan teremben, ahol egy társasházi lakógyűlésnyi ember üvöltözik, focimeccs van, gyerekszórakoztató ugrálóvár és rockkoncert. Körülbelül ilyen körülmények között működnek szerencsétlen robotok.A versenyre épített marsjáró robotnak amúgy sem egyszerű lenni. A parancsokat távirányítással kapja, a vezetője azonban csak a robot saját kameráján keresztül látja a világot. Kész szerencse, hogy a jelek Marsig tartó útját és a válasz idejét nem építették bele a versenykiírásba, mert még hosszabbak lennének a futamok. A csapatoknak egy dolguk van: a pályán elhelyezett lyukas csövek közül minél többe kell bejuttatni a robot mozgó karjára szerelt jeladót. Pontot ér az elfoglalt cső, és pontot ér az is, ha a futam végére az adott csapaté marad az oszlop, így lehet oda-vissza foglalgatni a területet.


És hogy mire jó ez az egész? Egyrészt semmire, ritkán van szükség olyan robotokra a mindennapi életben, amelyek profin raknak egy-egy kis ledlámpát egy csőbe. Másrészt viszont a Magyarok a Marson versenyen kovácsolódott össze az első magyar műholdat, a Masat-1-et, megépítő csapat. Több korábbi versenyző most amerikai egyetemeken végzi a doktori kutatásait.

„A tanmenetbe is olyan feladatokat próbálunk betenni, amelyeknek a végén termék készül, amely mozog, világít. Nem kalapácsot reszelünk vagy egy darab vasba fúrunk lyukakat” – mondta a helyszínen az műszaki szakiskolából érkező RoBolyai csapatot felkészítő tanár. Ő tudja, hogy a diákjainak nem a munkáját fogja elvenni a robot, hanem munkahelyeket teremt nekik.


A Magyarok a Marsont a Galileo Webcast közvetíti, a linkre kattintva belenézhet a versenybe.