Legközelebb a nyaraláskor találkozhatunk menekültek tömegével

Fotó: ANADOLU AGENCY / Javi Julio

-

A horvátok legalábbis attól tartanak, hogy a macedón–görög határ lezárásával az adriai útvonalat választják a menekültek. A horvát kormány viszont hivatalosan félretájékoztatásnak minősítette az ilyen híreszteléseket.


Miután nem sikerült lezárni a török–görög határt, az Európai Unió Macedóniának segít abban, hogy lezárja déli határszakaszát, ami átirányíthatná a migránsokat Albániába, ahonnan szárazföldön, Montenegrón keresztül vagy az Adriai-tengeren át folytatnák útjukat Horvátországba – írta a Vecernji List című horvát napilap.

Elemzőkre hivatkozva a lap azt állítja, hogy a macedón–görög határ lezárása esetén a tavasszal érkező még nagyobb migránstömeg eláraszthatja a dél-dalmáciai dubrovniki régiót, ami ártana a turizmusnak.

Ha ez a forgatókönyv következne be, a migránsokat két módon szállíthatják Nyugat-Európába: vonattal Bosznia-Hercegovinán keresztül Horvátországba, majd tovább Szlovéniába, vagy hajóval Rijekába, majd onnét tovább Szlovéniába. A migránsok egy része Albániából valószínűleg egyenesen Olaszországba tart majd a Vecernji List olaszországi tudósítója szerint.

A zágrábi belügyminisztérium adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta Horvátországban 622 116 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Pénteken 1843, szombaton 2641, vasárnap 2098 migráns lépte át a szerb–horvát határt.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta 442 105 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát–szlovén határt pénteken 3416, szombaton 2556, vasárnap 1249, hétfőn 716 migráns lépte át. Idén eddig összesen 63 501 volt az átlépők száma.

A horvát kormány közleményben cáfolta, hogy a menekülthullám elérheti a horvát tengerpartot. „Az Európai Unió országai közösen nagy erőfeszítéseket tesznek a menekülthullám irányítására, és megoldást próbálnak találni a migrációs válság kezelésére” – áll a szövegben, amely külön felhívja a figyelmet a félretájékoztatás káros hatásaira.

„Az ilyen dezinformációk kárt okozhatnak a horvát turizmusnak, amely várhatóan rekordokat dönt majd az idén, ugyanúgy, mint a horvát gazdaságnak, mert visszatartó erő lehet a potenciális befektetők számára” – hangsúlyozta a zágrábi kormány.