Legkorábban év végén oldaná fel az oroszok elleni szankciókat Berlin

-

A német kormány a jövő heti uniós csúcson el akarja érni, hogy az Oroszország elleni gazdasági szankciók feloldása csak akkor kerüljön napirendre, ha maradéktalanul végrehajtják a februári minszki megállapodásokat – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című vasárnapi német lap.


Ha a német álláspont átmegy, legkorábban az év végén kerülhet szóba az uniós szankciók feloldása. Addigra ér véget ugyanis a megállapodásban rögzített folyamat: először helyhatósági választásokat tartanak a szakadárok ellenőrzése alatt lévő területeken, majd a kijevi vezetés visszaveszi az ukrán–orosz határ ellenőrzését a válságövezetben.

Ha az uniós állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács március 19-én kezdődő kétnapos ülésén sikerül megegyezni a gazdasági szankciók és a minszki egyezmény végrehajtásának összekapcsolásáról, akkor „formaság” lesz a büntetőintézkedések júniusi meghosszabbítása.

A lap szerint a német kormány arra számít, hogy Olaszország, Görögország és Ciprus állhat ellen.

A minszki megállapodás végrehajtásáról szóló intézkedéscsomagot februárban írták alá, ez a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a fogolycseréről és az ukrán ellenőrzés visszaállításáról szól.