Légiós betegségre készül az egészségügyi kormányzat

Fotó: Forrás: Wikipedia/Janice Haney Carr

-

A legkockázatosabb épületeket már két hónapon belül fel kell mérni, mert a baktérium okozta tüdőgyulladás sokszor halálos. A tömeges légkondicionálók és a hatalmas erőművi hűtőtornyok különösen kockázatosak. Büntetik, aki nem tartja be az új rendeletet.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete azokat az épületeket tartja kockázatosnak, amelyekben nagy kiterjedésű ivóvíz-, illetve melegvíz-hálózat van, vagyis többszintes vagy többszárnyú épületről van szó. Azok a helyiségek is veszélyesek, ahol 30 °C fokosnál melegebb vizű fürdőmedencék és kádak vannak. Ezeknél aeroszol képződhet (pezsgőmedence, élménymedence, hidroterápiás kezelőmedence).


Kockázatot jelentenek az úgynevezett nedves hűtőtornyok, amelyek az erőművek közelében lévő jellegzetes toronyépületek, többnyire füstölgő kémények. Valamint veszélyes minden olyan egyéb közeg, amely 20–45 °C közötti hőmérsékletű vizet tartalmaz, és fennáll az aeroszolképződés lehetősége (pl. nedves légmosó, párásító, permetező, nagynyomású vizes tisztító, szökőkút, fogászati kezelőegység, közvetlenül melegvíz-előállításra használt napelem stb.).

Ezeket a következő hónapokban, legkésőbb egy éven belül számba kell venni, és ha új létesül, azt is be kell jelenteni. Mindegyik épület esetében kockázatbecslést végeznek el, hogy mennyire valószínűsíthető a Legionella-baktérium jelenléte. Egy év türelmi idő után egészségügyi bírságot vetnek ki arra, aki nem tartja be a rendelet előírásait.

A szakmai meghatározások alapján egyébként a Legionella vízszerető baktérium, mindenhol előfordul, ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz-rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Ha azonban a vízpermetet belélegezzük, akár bele is halhatunk a baktérium által okozott kórba.

Ez egy viszonylag új betegség. Csupán 1976-ban fedezték fel, mutatták ki a kórokozóját Philadelphiában az amerikai légió tagjai között, innen kapta a nevét is. Elsősorban légúti panaszokat, tüdőgyulladást okoz, de lehetnek emésztőszervi, sőt idegrendszeri tünetei is. A járvány főleg olyan szállodákban és kórházakban tör ki, ahol fertőzötté válik a víz, és a kórokozók aeroszol formájában bekerülnek az épületek légkondicionáló rendszerébe.

New Yorkban augusztusban heten meghaltak, és több mint nyolcvanan megfertőződtek a légiós járvány kitörése miatt. A baktérium öt, Bronx déli részén található légkondicionáló toronyból terjedt el. A létesítményeket a helyi önkormányzat fertőtleníttette. A New York-i polgármester, Bill de Blasio közölte, hogy törvénytervezetet terjeszt be a rendszerint nyaranta jelentkező betegség rendszeres kitöréseinek megakadályozására.