Légicsapás ölte meg a szíriai város utolsó gyermekorvosát

Fotó: AFP / BARAA AL-HALABI

-

Legalább 30 civil halt meg Aleppóban, miután a kormányerők lebombáztak egy kórházat és egy lakóépületet.


Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) helyi forrásai alapján megerősítette a légicsapás hírét, és közölte: 27 halálos áldozatról tud.

Az első jelentések 14 civil haláláról szóltak, de később a romok alól kiemelték még további hat ember, köztük a kórház fogorvosa és két gyermek holttestét. A csapásban életét vesztette a lázadók ellenőrizte városrészek egyetlen gyermekorvosa is. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű nemzetközi szervezet közölte, hogy az áldozatok között legalább 14 páciens és egészségügyi dolgozó van.

A kórház krónikus betegségekben szenvedő időseket ápolt.

A szíriai állami televízió szerint a felkelők csütörtöki válaszcsapásában 14 civil vesztette életét Aleppóban, tízen pedig megsebesültek. Az ellenzék az egykor 2 millió lakosú, nagy múltú város keleti részét tartja felügyelete alatt. A kormányerőknek sikerült körbezárniuk a felkelőket, akiket mindössze szűk folyosó köt össze a külvilággal.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtök hajnalban az Egyesült Államok és Oroszország legmagasabb szinten való közbenjárását sürgette a szíriai béketárgyalások felélesztése érdekében. A genfi tárgyalások harmadik fordulója április 18-án szakadt meg, miután a szíriai ellenzék egy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) felfüggesztette a részvételét, tiltakozva a kormányerők észak-szíriai előrenyomulása, a segélyakciók akadályozása, valamint az ellen, hogy semmilyen előrelépés nem történt a Szíriában bebörtönzött politikai foglyok szabadon bocsátása ügyében.