Léggömbmanőver: Észak-Koreába repült csomó rendszerkritikus anyag

Fotó: AFP / KIM JAE-HWAN

-

A dél-koreai aktivisták a Kim Dzson Un elleni képzelt merényletről szóló film mellé dollárkötegeket és rendszerkritikus röpiratokat is csomagoltak.


Az akció főszervezője, Li Min-Bok elmondta, hogy január óta összesen négy alkalommal juttattak léggömböket Észak-Koreába, legutóbb múlt szombaton. Erről a CNN amerikai hírtévé felvételt is készített. Az akciót éjjel, eldugott helyeken hajtották végre, mert az aktivisták tartottak attól, hogy a dél-koreai rendőrség megakadályozza azt.

Az ellentmondásos – Phenjan felháborodását, illetve a terjesztő Sony meghekkelését előidéző – szatíra Li Min-Boknak nem tetszik, túl vulgárisnak tartja, és egyáltalán nem nevetett azon. De azt mondta a CNN-nek, a filmből legalább kiderül, hogy Észak-Korea vezetője ember, nem pedig isten, és nagyon fontos, hogy az igazság eljusson az észak-koreaiakhoz. Akiket egyébként hosszú börtön fenyeget, ha kiderül, hogy látták a filmet.

Észak-Korea többször követelte már Dél-Koreától, hogy akadályozza meg a film léggömbös terjesztését, és határőrei fegyverrel igyekeznek leszedni az égről a ballonokat, amikor észlelik azokat.


Korábban többször volt már léggömbös akció