Legális lett a semleges nem Ausztráliában is

Fotó: AFP / WILLIAM WEST

-

Egy sydney-i lakos megnyerte perét az ausztrál Legfelsőbb Bíróságon, így hivatalosan is elismerték, hogy semleges nemű.


Hosszú ideje húzódott már a Sydney-ben élő Norrie pere, de végre elmondhatja magáról, hogy semleges nemű – írta az ausztrál SBS. A Legfelsőbb Bíróságon futó ügyben győzelmet arató Norrie csak vezetéknevét használja. Korábban férfiből nővé operálták, de egyik nem tagjának sem tartotta magát. Ám a hatóságoknál döntéskényszer van: az embernek valamelyik nem mellett le kell tennie a voksát. A Legfelsőbb Bíróságnak azt kellett eldöntenie, hogy egy „nem specifikus” kategóriát be lehet-e vezetni a két nem mellé, a nyilvántartási törvény értelmében. A törvény ugyanis elismeri, hogy a férfi és női nemen kívül valakinek más is lehet az identitása. 2010-ben New South Wales állam anyakönyvi hivatala egyszer már elismerte Norrie „nem specifikusságát”, majd nem sokkal később visszavonta döntését – éppen ezért indult a per.Érvek, ellenérvek

A hivatal jogászai azzal érveltek, hogy egy harmadik nemi kategória elfogadása csak összezavarná az embereket, a „nem specifikusság” visszavonását pedig azzal indokolták, hogy segíteni kívántak Norrie-nak, hogy nőnek tarthassa magát – holott ő direkt hagyta abba a nemátalakítás után a női hormonok szedését, sem nő, sem férfi nem akart lenni. Norrie ügyvédje szerint viszont a nyilvántartásoknak pont az a lényege, hogy az igazságot rögzítsék. Mivel védence neme nem eldöntött, hazugság lenne elkönyvelni őt férfiként vagy nőként. A nyilvántartási törvény sem írja le, hogy a nemátalakításon átesetteket egyértelműen be kell sorolni a két nem valamelyikébe – ezzel indokolta a Legfelsőbb Bíróság az ítéletét. Ennek alapján kötelezte a hivatalt, hogy „nem specifikusként” vegye nyilvántartásba Norrie nemét, valamint fizesse ki a perköltséget.


„Tudom, hogy nincs sok hozzám hasonló ember, de a jog mindenkié kell legyen. (...) Remélhetőleg az emberek megértik majd, hogy a bináris opciónál több is van.”

Másutt is legális a nemnélküliség

Novemberben írtuk meg, hogy Németországban nemük megjelölése nélkül is anyakönyveztetni lehet azokat az interszexuális csecsemőket, akikről születésükkor nem dönthető el egyértelműen , hogy lányok-e vagy fiúk. A BBC azt írta akkor, hogy a német belügyminisztérium szerint egyúttal az útlevelekbe is bekerül a nemnélküliség: az eddigi F (nő), M (férfi) jelzések mellett az X (nem nélküli) is szerepelhet. Korábban ugyanezt a megoldást alkalmazták Ausztráliában is. Svédországban pedig olyan óvodák működnek, ahol a hagyományos nemi szerepek közti határok ledöntéséért küzdenek, így a gyermekek nemi sztereotípiamentes oktatásban részesülnek. Az SBS összeállításából pedig kiderült: több dél-ázsiai ország (pl. India vagy Banglades) hivatalosan is elfogadja, hogy kettőnél több nem létezik, itt transznemű megjelölést kaphatnak, akik igénylik. Új-Zélandon is a német és ausztrál X-es módszert alkalmazzák, Szamoán pedig az ún. Fa'afafinék alkotnak külön nemet – ők egyébként lányként felnevelt fiúk.