Legalább kilencen meghaltak a kórház elleni légicsapásban

Fotó: MSF / MSF

-

Véletlenül bombázták az amerikaiak az afganisztáni Kunduzban lévő kórházat. A halottakon kívül sok a sérült, többek sorsa egyelőre ismeretlen.


Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet bejelentése szerint legalább 9 munkatársuk vesztette életét, mikor amerikai bombatalálat ért egy kunduzi kórházat - írja a BBC. Sokan eltűntek. Legalább 37 ember sérült meg súlyosan, közülük 19 a szervezethez tartozik. Más adatok szerint a szervezet 20 munkatársa is meghalhatott.


A kórházban több mint 100 beteg illetve hozzátartozó volt a támadás idején, azt még nem tudni, közülük hányan haltak meg. A New York Times azt írja, legalább 16 áldozat van, köztük több beteg.Hat napja harcolnak az Afganisztán északi részén lévő városnál a koalíciós erők és a tálibok. Az amerikai erők hajnalban légitámadást hajtottak végre. Brian Tribus ezredes, amerikai katonai szóvivő pár órája a BBC szerint elismerte, hogy ők bombázták az ellenséget és elképzelhetőnk tartotta, hogy véletlenül a kórházat is sikerült eltalálniuk.

A támadást Amerika is elítélte - írja a Guardian. Később bocsánatot is kért érte. A New York Times azt írta, az amerikai hadsereg megerősíítette, hajnal 2.15-kor történt a légicsapás, amely a kórházat is eltalálta.

A Kunduz rendőrségi szóvivő szerint tálib fegyveresek behatoltak a kórházba, és onnan is lőttek, egy nővér viszont cáfolta ezt, szerinte a közelben sem voltak harcok.