Kétszáz halott a levert puccsban Törökországban

Fotó: ANADOLU AGENCY / ALI ATMACA

-

A feltehetően az Amerikában élő Fethullah Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatához tartozó katonáknak nem sikerült megdönteni Erdogan hatalmát. A felkelést a heves ankarai harcokban reggelre gyakorlatilag leverték.


Csaknem kétszáz ember meghalt szombatra virradóra Törökországban a katonai puccskísérlet idején, sokan közülük civilek – közölte egy török illetékes.

A kormányhoz hű török erők eddig 336 embert vettek őrizetbe, többségük katona. Korábban hírek szerint legalább 150-en megsebesültek.


A hadsereg rendszerhű egységei, rendőrök és Erdogan hívei léptek föl a puccsisták ellen

Recep Tayyip Erdogan államfő követői megtámadtak puccsista katonákat Isztambulban, a Boszporusz fölött átívelő egyik hídon szombat reggel. A Reuters arról számolt be, hogy a puccsistákat körbevették és azelőtt támadták meg, hogy a rendőrök közbe tudtak volna avatkozni.

Az Al-Dzsazíra pánarab hírtévé a honlapján korábban azt közölte, hogy az isztambuli Boszporusz-hídon 50 puccsista katona adta meg magát.
A török elnökség szombat reggeli bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is a Turksat televíziós cég fölött.

Egy elnökségi forrás arról is tájékoztatta a Reuters hírügynökséget, hogy ügyvivő vezérkari főnököt neveztek ki Umit Dundar személyében. Az eddigi vezérkari főnököt a pénteki puccskísérlet kezdetén feltehetően túszul ejtették, és sorsa azóta ismeretlen.

Már a kormányhoz hű erők uralják a török hadsereg főparancsnokságát – közölte egy vezető török tisztviselő szombat reggel, hozzátéve, hogy a "kis lázadó csoportok" még ellenállnak.

Arról is tájékoztatott, hogy a lázadók kezén vannak helikopterek, ugyanakkor vadászgépeik nincsenek.


Erdogan megtisztítja a hadsereget a puccsistáktól

A török hadsereg sok tisztjét őrizetbe veszik, a letartóztatások magasabb szinteket is elérnek majd - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombat hajnalban, a hadsereg egy részének puccskísérletét követően az isztambuli repülőtéren, és fogadkozott, hogy végigviszi a hadsereg megtisztítását.

Erdogan azt hangoztatta, hogy egyes katonatisztek parancsokat fogadnak el Pennsylvaniából. Ebben az amerikai szövetségi tagállamban él Fethullah Gülen török hittudós, aki korábban Erdogan szövetségese volt, de mára fő ellenségévé vált.


Erdogan hívei az utcán védték meg a rendszert


Az államfő leszögezte, hogy az ankarai kormány működik, s azt állította, milliók vonultak az utcára Törökországban a puccskísérlet elleni tiltakozásul.

Az Anadolu állami hírügynökség jelentése szerint szombat reggelig 754 katonát tartóztattak le a puccsal összefüggésben. Emellett a hadsereg öt tábornokát és 29 ezredesét leváltották a belügyminiszter utasítására.

Ezzel egy időben a Béke otthon elnevezésű mozgalom, amely állítólag a hadsereg puccsbarát tagjait tömöríti, egy közleményben azt írta, hogy erőik eltökélten harcolnak. A szervezet egyben arra szólította fel a lakosságot, hogy biztonságuk megőrzése végett maradjon otthon.


Péntek esti puccs

A török hadsereg közleményt adott ki péntek este, amelyben bejelentette, hogy átvette a hatalmat „a demokratikus rend megőrzésének és az emberi jogok védelmének érdekében.”

Ankarában heves harcok törtek ki, a puccsisták több kormányzati épületet megostromoltak.

A hadsereg behatolt az állami tévé épületébe Ankarában, és lezárta az isztambuli repülőteret, felfüggesztették az összes járatot. Mindkét isztambuli hidat lezárták.A puccsisták kijárási tilalmat és katonai igazgatást vezettek be, az ankarai főparancsnokságon pedig túszokat is ejtettek.

Ankarában fegyverropogást lehetett hallani, valamint katonai gépek és helikopterek szálltak el a főváros felett.

Az orosz RIA Novosztyi szerint egy helikopter tüzet nyitott a török hírszerzés épületére Ankarában.

Recep Tayyip Erdogan államfő végig biztonságban volt. Az elnök szerint ez csak egy kisebbség felkelése, és az államcsíny sikertelen. Az elnök felszólította a híveit, hogy menjenek az utcákra, és védjék meg a demokráciát.

Erdogan a CNN török adásában beszélt, a tévé munkatársai mobiltelefonon érték el. Közölte, hogy félbeszakította az üdülését, és elindult a fővárosba.


törökország török puccs katonai politika


Az Erdogan első számú ellenfelének tartott Fethullah Gülen emigrációban élő hitszónokhoz hű katonák hajtották végre a puccskísérletet – közölte a török igazságügyi miniszter.

Erdogan pedig azzal vádolja a Gülen Hizmet (Szolgálat) nevű hálózatát, hogy beszivárog a török igazságszolgáltatás és a biztonsági erők soraiba, és „párhuzamos államot” épít ki a hivatalos állami vezetés megdöntésére.

Gülen környezetében a feltételezést nagyon felelőtlennek nevezték. Aggódnak az emberek biztonságáért Törökországban, és Gülen hitszónok elítél mindennemű katonai beavatkozást a belpolitikába.


Fethullah Gülen


Kicsoda Gülen? És mi a Hizmet?

Támogatói szerint a Hizmet mérsékelt, jóindulatú mozgalom, az Iszlám modern arca. Bírálói azonban kétségbe vonják Gülen indítékait. Erdogan régóta üldözi Gülen mozgalmát, bezáratta például a Hizmet iskoláinak hálózatát, követőit pedig letartóztatta.

A Hizmet Törökországon kívül is aktív és befolyásos, világszerte médiát és intézetek tart fenn még olyan helyeken is, mint Kenya vagy Kazahsztán. Több millió követője van, és dollármilliárdok felett rendelkezik - hívei ugyanis jövedelmük 5-20 százalékát adományozzák a mozgalomnak. A Hizmetet a 75 éves Gülen amerikai száműzetésből irányítja.

Bár a Hizmetnek nincs formális struktúrája, látható szervezete és hivatalos tagsága, egyes becslések szerint ez lehet a világ legnagyobb muzulmán hálózata. A hitszónok Gülen toleráns Iszlámot hirdet, és a mozgalom számára fontos a jótékonykodás, a kemény munka és az oktatás.

Feltételezik, hogy Gülennek milliónyi híve van Törökországban, és a kormány szerint megpróbálnak beszivárogni a fontos intézményekbe, a hadseregbe, a rendőrségbe, a bírói karba és a kormánypártba.


török puccs katonai hatalomátvétel törökország


Zuhan a líra

Washington ellenzi a puccsot: Barack Obama elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására szólított. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár nyugalomra szólított. Mohammad Javad Zarif iráni külügyminiszter mély aggodalmát fejezte ki a török krízis miatt. Szerinte a stabilitás, a demokrácia és a biztonság Törökországban mindenekelőtt való. Boris Johnson brit külügyminiszter is aggodalmát fejezte ki. A londoni külügyminisztérium azt tanácsolja az állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.


török puccs katonai hatalomátvétel törökország


Vlagyimir Putyint folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint a törökországi események túl gyorsan változnak ahhoz, hogy pontosan tudni lehessen, mi történik, de Oroszországot aggasztja a helyzet, és szeretné Törökországba a stabilitást és rendet visszatérni látni, valamint azt, hogy a kimenetel jogszerű legyen.

Görögország készültségbe helyezte rendőrségét a török határon.

A török líra háromhetes mélypontra zuhant, a dollárral szemben 5 százalékkal gyengült. Az emberek sorban állnak az ATM-eknél, hogy készpénzt vegyenek ki a bankokból.