Legalább 6 ember hólapátolás közben halt meg az amerikai hóviharban

Fotó: AFP / DON EMMERT

-

Mintegy 20 áldozata van már az Egyesült Államokban tomboló, Jonasnak elnevezett hóviharnak. New Yorkban utazási tilalom van, a hétvégén csak a mentők és a tűzoltók közlekedhetnek.


New Yorkban a rendőrség közlése szerint összesen 312 baleset történt az utakon, és 3-an haltak meg, valamennyien hólapátolás közben. Queensben és Staten Islanden egy 67, egy 78 és egy 80 éves ember halt meg – közölte a rendőrség.

Long Islanden egy 61 éves férfi, Marylandben egy 60 éves kapott szívrohamot, miközben a havat takarította. Egy 94 éves férfi Smithtownban szintén infarktust kapott a saját háza előtt.

A New Yorkba vezető autópályákat lezárták, utazási tilalom van érvényben a városban vasárnap reggelig. „Ha az utakon találjuk, letartóztatjuk” – figyelmeztetett a rendőrség. A buszok sem közlekednek, miután a tömegközlekedést felfüggesztették. Eddig 68,5 centiméternyi, rekordmennyiségű hó hullott.

New York állam kormányzója helyi idő szerint szombaton reggel rendkívüli állapotot hirdetett az egész állam területére.70 centis havat várnak Washingtonban is, ahol szintén nincs áthaladó forgalom.

New Jersey-ben több ezer otthon maradt áram nélkül, és legalább 18-an haltak meg. Az államban különösen magas dagályra számítanak.

Közben a légitársaságok is egymás után jelentik be járataik törlését: szombaton estére már 10 200 járatot töröltek, hétfőn reggelig a térség egyik nagy légikikötője sem fogad járatokat.

Valamelyest enyhült a helyzet a délebbi és a középnyugati szövetségi államokban, így például Kentuckyban vagy Nyugat-Virginiában: bár mindkét államban változatlanul havazik, egyes főútvonalakat már megnyitottak.