Legalább 52 civil halt meg Szíriában a szövetséges légitámadásban

-

A dzsihadisták ellen harcoló szövetséges erők egy falut bombáztak Szíria északi részén. A faluban állítólag nem voltak terroristák.


Az emigráns Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű szervezet elnöke szerint a szövetséges harci gépek által az Aleppó tartománybeli Bír-Maháli falu ellen reggel végrehajtott légicsapásoknak 52 halálos áldozatuk volt. Az áldozatok között hét gyermek van, további tizenhárom ember eltűnt, feltehetően a romok alatt rekedtek – közölte az OSDH elnöke szombaton.

A beszámoló szerint kurd milicisták és lázadók mintegy két kilométerre a falutól harcolnak az Iszlám Állam lázadóival. „A faluban azonban csak polgári személyek vannak. Itt nincsenek az IÁ-nak állásai, nincsenek összecsapások.” A Bír-Maháli elleni támadásban az IÁ egyetlen fegyverese sem halt meg, de a közelben végrehajtott légicsapások során hét iszlamistával végeztek – tette hozzá az OSDH elnöke.

Az Egyesült Államok vezette, több arab ország részvételével létrejött nemzetközi szövetség szeptember vége óta hajt végre légicsapásokat Szíriában az Iszlám Állam állásai ellen. A szövetség iraki légicsapásaiban több európai ország is részt vesz. A légitámadásoknak köszönhetően sikerült a kurd és szíriai fegyvereseknek több heti harc után visszafoglalniuk a török határon fekvő Kobáni városát az iszlamistáktól.

Az OSDH adatai szerint a bír-maháli áldozatokat nem számítva eddig 66 polgári halottjuk volt a légicsapásoknak. A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező, londoni székhelyű szervezet szerint a légicsapásokban eddig több mint 2000 ember halt meg, közöttük 1922 dzsihadista.


Szíria klórgázt vetett be

Az OSDH szombaton arról is beszámolt, hogy a szíriai kormányerők az aktivisták szerint két településen is klórgázt vetettek be az ország északkeleti részén. A javarészt felkelők kezén lévő Idlíb tartományban történt vegyi támadások során legalább 40 civil megsebesült.

Helyi orvosok a sebesültek tünetei alapján kezdtek el arra gyanakodni, hogy klórgázt vethettek be a kormányerők. A támadás hatásairól az internetre is felkerültek videofelvételek, ezeken zavarodott, köhögő csecsemőket és gyermekeket mosdatnak. A támadásban legalább egy csecsemő életét vesztette – közölte az OSDH.