A gumicsónakot egy olasz katonai helikopter vette észre, és a személyzet mentőcsónakokat dobott le a fedélzeten látott embereknek. A csónak ezután elsüllyedt. A helyszínre egy olasz hadihajó érkezett, és 54 embert sikerült is kimenteni, legalább másik 50 azonban eltűnt. A helikopter később kihúzott a vízből még két embert, akik hordókba kapaszkodva lebegtek a vízen.

Tavaly egész évben 3279 halálos áldozatot követelt a földközi-tengeri útvonal, ahol az embercsempészek hajóin többnyire jóval több ember utazik, mint amennyi a jármű teherbíró képessége. A főként Líbiából induló, afrikai és közel-keleti bevándorlókat abban a tudatban indítják útra, hogy nagy eséllyel nem érnek partot Olaszországban, de szerencsés esetben kimentik őket a süllyedő hajókból.

Az embercsempészek egy-egy bevándorlótól több ezer dollárt is elkérnek, és csak ebben az évben már több mint 100ezer embert indítottak el Európa felé. Az úti cél Olaszország vagy Görögország, de a legtöbben tovább akarnak utazni, főként Németországba.