Legalább 39-en sérültek meg az olaszországi földrengésben

Fotó: MTI/AP / Heri Juanda

-

Három testvért is kimentettek a romok alól a rengést követő napon, a legnagyobb fiú 11 éves, ő mentette meg a kisebbek életét.


Földrengés rázta meg az Nápolyi-öbölben fekvő Ischia szigetét hétfőn este. A Richter-skála szerinti 4,2-es erősségű rengés közvetlenül a turisták által kedvelt sziget északi része alatt történt, és erejéhez képest nagy mértékű pusztítást végzett. Házak dőltek össze, két ember meghalt, 39-en pedig megsérültek. Mindkét halálos áldozat nő, egyikük halálát egy templomról lehulló nagyobb törmelék okozta.
Három testvért is ki kellett menteni egy összedőlt ház alól. A legkisebbet, egy újszülöttet hajnalban már sikerült, a 8 éves Mattiast reggel mentették ki, délután pedig a 11 éves Ciro is élve került ki a romok alól. Ő közel 16 órát töltött az összedőlt ház fogságában. Úgy tudják, az ágy alá lökte kisebb testvéreit, mikor először megérezte a rengést, ezzel megmentette az újszülött életét.A Nápoly közelében fekvő Ischia szigetét 50 ezren lakják, és nagyon népszerű a turisták körében. Sok turista éppen egy bárban vagy közeli szállodában volt, amikor a rengés történt. Szállodák és kórházak is megsérültek, az olasz katasztrófavédelem egyik munkatársa szerint 2600 embernek vált lakhatatlanná az otthona.
Egész éjjel megnövekedett forgalommal közlekedtek a kompok Nápoly és a sziget között. Az Ischia felé tartókon mentők és tűzoltók, a Nápoly felé tartó kompokon pedig a menekülő turisták voltak többségben.


Magyarországon sem ritka az ilyen erős földrengés

Bár ekkora pusztítást nem szokott végezni, Magyarországon is előfordult a Richter-skála szerint 4,2-es, vagy ennél erősebb földrengés. Volt olyan, amikor három éven belül négyszer is legalább ennyire erősen mozdult meg a föld.
Oroszlány közelében 2011. január 29-én este 4,8-as erősségű földrengést mértek, ezt később 4,7-re módosították. A közeli falvakból recsegő ajtókról, falról leeső képekről számoltak be, de nagyobb kár nem keletkezett, pedig az egész Dunántúlon és a Felvidéken is érezték a földmozgást. A rengés 5 kilométer mélységben pattant ki, hasonlóan a mostani, olaszországi földrengéshez.
Heves megyében, Erdőteleknél 2013. áprilisában mozdult meg a föld. A 4,7-es erősségű rengés az éjszaka közepén érte a hevesieket, de nem csak a környező falvakban, hanem Budapesten is érezték. Néhányan a szabadba menekültek, viszont olyanok is voltak, akik fel sem ébredtek a földrengésre, amit kezdetben tévesen Jász-Nagykun-Szolnok megyére helyeztek.
Néhány hónapra rá Nógrád megyében is volt egy földrengés. Ennek az erőssége megegyezett az Ischia szigetén lévő 4,2-es erősségű rengéssel, és ahhoz hasonlóan 5 km mélységben pattant ki.
2014 januárjában ismét Nógrád megyében rengett a föld, a 4,4-es erősségű földmozgást az Origo szerint még Budapesten is érezni lehetett, hajnali fél 3-kor, álmában érte a legtöbb embert.