Legalább 30 százalékos támogatásra számít az MSZP az EP-választáson

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Az MSZP listavezetője, Szanyi Tibor szerint a Jobbik kivételével, amelyet „náci söpredéknek” nevezett, más pártok ellen nem fognak kampányolni.


Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP közös listájára a választók kevesebb mint 26 százaléka szavazott a múlt vasárnapi országgyűlési választásokon, ám az MSZP a májusi európai parlamenti (EP) választáson – melyen önállóan indul – csak a szavazatok legalább 30 százalékával lenne elégedett az ellenzéki párt listavezetője. Az MSZP-nek jelenleg 4 képviselője van az EP-ben, Szanyi Tibor azonban most 5-8 képviselőre számít , ám álmaiban 10-nél is több jelöltjük jut be.

Szanyi nagyon határozott, acélos, antifasiszta kampányt ígért és ezt szeretnék képviselni Strasbourgban és Brüsszelben is. Szerinte ugyanis Európa tele van ébredező náci, neonáci, fasiszta gyülekezetekkel, amelyek kisöprését fontos feladatnak nevezte. Megalkuvást nem tűrő baloldali kampányuk lesz. Mint fogalmazott a „náci söpredéknek” nevezett Jobbik kivételével más ellen nem fognak kampányolni, ám ha a Fidesz átcsúszik a szélsőjobb irányába, akkor hozzá is lesz egy-két keresetlen szavuk.

A szocialista politikus reméli, hogy a Jobbik egyetlen képviselőt sem tud majd bejuttatni az EP-be, sőt valójában azt sem érti, hogy az uniós zászlókat égető párt jelöltjei miért indulnak ezen a választáson. Szanyi Tibor egyébként a múlt vasárnapinál alacsonyabb részvételi arányra számít, amelyen csak a tudatosabb szavazók vesznek részt.

Az EP-ben elsősorban a garantált európai minimálbér, a garantált minimálnyugdíj és az „egy számjegyű élelmiszeráfa-plafon” bevezetését fogják szorgalmazni. 


A 2014-es EP-választás

Az EP-választás egyfordulós listás szavazás, amelyet 5 évente tartanak, és csak pártok indulhatnak rajta. Magyarország mandátumainak száma – Horvátország 2013-as EU-csatlakozása és a lisszaboni szerződésben a képviselők számára meghatározott felső korlát miatt – az Európai Tanács tavalyi határozata alapján 22-ről 21-re csökkent.