Legalább 44 halottja van a tiencsini robbanásoknak

Fotó: Imaginechina / Wang shengtao

-

Legkevesebb 44 halottja és több mint 500 sérültje van az észak-kínai Tiencsin városban nem sokkal szerda éjfél előtt történt nagy erejű robbanássorozatnak - jelentette a Hszinhua hírügynökség csütörtökön.


A kikötőváros ipari negyedében egy veszélyes vegyi anyagokkal foglalkozó cég raktára robbant fel fél órával azután, hogy tűz keletkezett a raktárban. A tűz a környező vállalatok telephelyeit is elérve gyorsan tovaterjedt, és eközben hangos, látványos, helyenként tűzijátékra emlékeztető detonációkat idézett elő, amelyek nyomán narancsszínű, gigantikus tűzgolyók keletkeztek.A két legnagyobb robbanást az országos földrengéstani intézet műszerei is rögzítették, az első 3 tonna TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, míg a második 21 tonna TNT hatásával volt egyenértékű.

A robbanások okozta lökéshullámokat kilométerekre lehetett érezni, épületek remegtek meg, ablakok törtek be, épületek falai repedeztek meg, egy külvárosi HÉV-állomás forgóajtói is összetörtek, a teteje részben beszakadt. Az online média fényképein és a televízióban bemutatott képsorokon jól látszik, hogy az eget nagy területen sötét füstfelhők borították be. Helyi idő szerint csütörtök hajnali 3 órakor még mindig kisebb tüzeket lehetett látni és robbanásokat hallani a távolból.

A beszámolók szerint amint a lángokat sikerült megfékezni, taxisofőrök és magánszemélyek is segítették a sérültek kórházba juttatását, néhány hotel szállást biztosított a lakhelyüket elhagyni kényszerülő környékbeli polgároknak. A mentés nagy erőkkel folytatódik.A veszélyes vegyi anyagok és konténerek kikötői raktározásával, elosztásával és szállításával foglalkozó tiencsini Zsujhaj Logistics nemzetközi logisztikai vállalatot 2011-ben alapították. Honlapjuk szerint évi egymillió tonna árut kezelnek, bevételük meghaladja a 30 millió jüant (1,3 milliárd forint). A cég központjában két, a veszélyes anyagok tárolását szolgáló raktár volt.

A kínai elnök és a kormányfő csütörtökön az emberéletek megmentését, a sérültek ellátását sürgette, felszólítottak a tűz okának kiderítésére, a rend fenntartására, a mentők biztonságának szavatolására, továbbá utasítást adtak a veszélyes anyagok tárolási körülményeinek általános ellenőrzésére.

A katasztrófahelyzet kezelésére munkacsoport alakult a kínai közbiztonsági tárca miniszterének vezetésével, Li Ko-csiang miniszterelnök pedig alapos nyomozást és a nyilvánosság megfelelő tájékoztatását ígérte.