Mégsem találtak robbanószert a német-holland meccs előtt

Fotó: DPA / FEDERICO GAMBARINI

-

A barátságos mérkőzést Hannoverben játszották volna, azonban a biztonsági szervek egy készülő terrorista támadásról szereztek információkat. Cáfolták a korábban elterjedt hírt, hogy egy robbanószerrel teli mentőautót is találtak a környéken. A stadiont kiürítették, Angela Merkelis ott lett volna a meccsen. A német hatóságokat a francia titkosszolgálat értesítette. Egy észak-afrikai férfi tervezhette a merényletet.


Gyanús tárgyat találtak a hatóságok a stadion közelében, de arról később kiderült, hogy egy magára hagyott bőrönd volt. A belga–spanyol meccset már korábban lefújták, mivel Belgiumban hármas fokozatú terrorkészültség van érvényben.


A DW szerint a vonatokat leállították, az embereket pedig arra kérték, hogy gyalogoljanak. "Mindenki a legrövidebb úton menjen haza" – nyilatkozta Volker Kluwe, hannoveri rendőrkapitány, mivel nem lehet tudni, hogy mire készülhetnek még azok, akik robbantásos merényletet terveztek elkövetni a mérkőzésen. Később a hannoveri pályaudvaron álló egyik vonaton is gyanús csomagot találtak.

Aztán hírül ment, hogy a német biztonságiak egy készülő terrorcselekményről szereztek információt, a főkapitány szerint a fenyegetés „nagyon is valóságos”. Erről nem közöltek részleteket, de cáfolták azt a szintén elterjedt híresztelést, hogy a hatóságok egy robbanóanyaggal teli mentőautót találtak a stadion közelében. Őrizetbe sem vettek senkit Hannoverben – mondta kedden késő este Alsó-Szászország tartományi belügyminisztere.

Boris Pistorius a szövetségi belügyminiszterrel, Thomas de Maiziere-rel és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) ügyvezető elnökével, Reinhard Rauball-lal tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hannoveriek biztonságban érezhetik magukat, és a rendőrség legalább szerdáig nagy erőkkel lesz jelen a városban.

Thomas de Maiziere elmondta, hogy fenyegetettség miatt kellett lemondani a mérkőzést, de ennek mértékéről és a hatóságok értesüléseinek forrásairól nem árulhat el részleteket, egyebek között azért, mert megnehezítené a hatóságok munkáját.

A Bild nevű német lap később arról írt, több bizonyíték is arra utal, hogy a merényletet egy – a hatóságok által ismert – észak-afrikai férfi köré szerveződő csoport akarta véghezvinni. Robbanóanyagokról, övekre felszerelt bombákról és automata fegyvereikről is beszéltek egymással. Ezt követően értesítette a francia titkosszolgálat német kollégáit, hogy egy iraki támadó tervez merényletet a barátságos meccsen.A hannoveri TUI-Arénát is evakuálták, ahol egy popzenekar lépett volna fel. Később a rendőrség megerősítette, hogy a koncertet mégis meg lehet tartani.


A komikus és zenész Helge Schneidernek viszont biztonsági okokból lemondták az egyik könyvesboltba tervezett fellépését – közölte Schneider a Facebook-oldalára kirakott videóban.