Lefújták a BKV-sztrájkot

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Sikerült megegyezni a sztrájkot hirdető szakszervezeteknek a közlekedési vállalattal, elmarad a június 11-12-re hirdetett sztrájk.


2,6 százalékos alapbéremelést kapnak a BKV dolgozói, a cafeteria keretet pedig 130 ezer forintról 140 ezer forintra emeli a BKV. Ezt az ajánlatot tette a BKV, amit előbb elfogadott a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ), majd a sztrájkot hirdető Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) is. E két reprezentatív szakszervezet együtt 7 ezer főt képvisel a 12 ezer dolgozót számláló BKV-nál, ahol a szakszervezeti tagok száma körülbelül 8-9 ezer.

A sztrájkot június 11-i üzemkezdettől június 12. üzemzárásig hirdették meg, mivel a bértárgyaláson a BKV csupán 2,4 százalékos béremelésre tett javaslatot. Ez messze állt a metróban, a HÉV-en, a trolin dolgozók által elérni kívánt 3,5 százalékos emeléstől és a cafeteria-keret 200 ezer forintra emelésétől. Miután azonban a BKSZSZ aláírta a megállapodást, a VTDSZSZ úgy látta, a sztrájk jogszerűsége megkérdőjelezhetővé vált. Ám ennél is fontosabb, hogy a VTDSZSZ hosszú távú céljainak megvalósítását sikerült a megállapodásban rögzíteni – mondta a VS.hu-nak Gulyás Attila, a VTDSZSZ elnöke.