Lefoglalta az óvszereket az indonéz rendőrség a Valentin-nap miatt

Fotó: AFP/Indranil Mukherjee / AFP/Indranil Mukherjee

-

Az ünnep üzenete ellentmond az iszlám kultúrának a kormányzat szerint. Indonézia öt éve betiltotta a Valentin-nap ünneplését, idén is folynak az ellenőrzések.


Indonézia Valentin-napon is nagyon komolyan veszi az iszlám kultúra hagyományait és értékeit. 2012-ben az ország vezetése betiltotta a Valentin-nap ünneplését, öt év elteltével pedig a rendőrök megszállták a boltokat és lefoglalták az óvszerkészletet.

„Bejelentést kaptunk arról, hogy a kisboltok a szokottnál több óvszerrel készültek a mai napra. Ezért razziára indultunk” – mondta egy rendőr. A kisboltok alkalmazottait felszólították, hogy tinédzsereknek nem adhatnak el óvszert.

A kétmilliós Makassar városában a boltokat szállták meg, a Surabaya nevű nagyvárosban pedig tüntetést szerveztek a Valentin-nap ünneplése ellen. Surabaya a második legnagyobb város Indonéziában, itt az iskolák figyelmét is felhívták egy rendelettel, hogy tilos a Valentin-nap ünneplése. Indonézia legnépesebb tartománya, Nyugat-Jáva vezetése is közleményben szólította fel lakosait, hogy ne ünnepeljenek ezen a napon. Aceh tartomány – az egyetlen, ahol saría törvény van érvényben – szintén tiltja az ünnepet.

Indonézia tartományi rendszere megengedi, hogy a tartományban felülírhassák a kormányrendeleteket, így alakul ki a Valentin-nap különböző fogadtatása is tartományonként.


Karácsonykor is figyelnek

Az országban nem csak ez az ünnep okoz felfordulást. A jogvédő szervezetek felfigyeltek arra, hogy szélsőséges iszlamisták karácsony előtt a plázákban járőrözve azt ellenőrizték, hogy az üzletek a muszlim alkalmazottakat kérték-e keresztény jelképek, például Mikulás-sapka viselésére.

Indonéziában 220 millió muszlim él, ezzel a délkelet-ázsiai ország a legnépesebb iszlám ország a világon. Többségük visszafogottan gyakorolja a vallást, és együtt él a keresztény és hindu kisebbséggel. A fővárosban, Jakartában az üzletek kifejezetten Valentin-napi akciókkal várják a vásárlókat, és az állami légitársaság is kedvezményt ad az együtt utazó pároknak.