Lefejezték Szíria legkiválóbb régészét

Fotó: The Picture Desk / Gianni Dagli Orti

-

Szíria egyik legkiválóbb archeológusát fejezték le az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihádistái a kelet-szíriai Palmüra romvárosában. A 81 éves Háled Aszaád több mint ötven évig vezette a palmürai régészeti munkálatokat. Holttestét felakasztották egy római oszlopra.


A régész professzort kedden végezték ki a Palmüra múzeuma melletti téren – az esetről a szíriai állami média és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns ellenzéki csoport is beszámolt.

A szélsőséges iszlamista szervezet májusban kerítette hatalmába Tadmur városát (ókori nevén Palmürát), miután a kormányhadsereg ottani védelmi vonalai összeomlottak. Az idős archeológust júliusban fogták el, és sikertelenül próbálták rábírni, hogy árulja el, hova rejtették a palmürai kincseket. Ezután fejezték le a 81 éves férfit, majd holttestét Palmüra régészeti helyszíneinek egyikén egy római oszlopra felakasztották.


Palmüra a Közel-Kelet egyik legismertebb ókori romvárosa


Az UNESCO világörökségi listáján szereplő ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy a radikális fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették. Szíriai tisztségviselők ezért elővigyázatosságból még a város elfoglalását megelőzően több száz ókori szobrot rejtettek el biztonságos helyen.

Júniusban az Iszlám Állam két ókori mauzóleumot robbantott fel Palmürában. Ezek nem tartoztak a város római kori emlékei közé, azonban a terrorszervezet saját értelmezése szerint ellenkeztek az iszlámmal.