Lefejeztek egy embert Lyon mellett

Fotó: AFP / PHILIPPE DESMAZES

-

Egy ember meghalt és kettő könnyebben megsebesült egy feltehetően iszlamista merényletben egy vegyi üzemben, a Lyonhoz közeli Saint-Quentin-Fallavier-ban.


Több kisebb robbanószert hoztak működésbe egy Lyon melletti gyárban, egy férfit pedig lefejeztek. Az AFP úgy tudja, a gyár bejáratához kitűzött fejen arab írás volt látható. A feltételezett támadónál egy iszlamista zászló volt. A BBC információi szerint a támadásban több ember megsérült. A vegyi gyár környékén több robbanást is hallani lehetett. A fej nélküli holttestet a robbanás helyszíne mellett találták meg, de biztonsági források szerint az áldozatot nem a robbanás fejezte le. A gyár főkapuján keresztül délelőtt tízkor tört át autóval két férfi..Egy férfit letartóztattak, a híradások szerint azt állította, hogy az Iszlám Állam tagja. Bernard Cazeneuve belügyminiszter megnevezte az elkövetőt. A 30 éves Yacine Sali a francia terrorellenes hatóságok előtt nem ismeretlen, 2006-ban már megfigyelték, de 2008-ban aztán abbahagyták a megfigyelését. Nem büntetett előéletű. A letartóztatott férfi nem volt hajlandó beszélni, és nem voltak nála papírok. Az AFP szerint szalafista mozgalmakkal állt kapcsolatban.

A támadás célpontja, az Air Products, egy amerikai cég, 21 ezer alkalmazottja van, és ipari gázokat gyárt. Az épületből mintegy negyven embert evakuáltak.
A francia belügyminiszter a helyszínen tájékozódott a helyzetről. A francia elnök Brüsszelben van az EU-csúcson, Francois Hollande azonban visszatér Franciaországba. Így tesz a Dél-Amerikában tartózkodó Manuel Valls miniszterelnök is. Az elnök folyamatos kapcsolatban van Bernard Cazeneuve belügyminiszterrel.


A lyoniak meg vannak ijedve, kisebb tömeg, úgy 200-300 ember gyűlt össze az üzem mellett, de nem engedik őket közel az épülethez - mondta a VS.hu-nak Mráv Noémi, az Euronews lyoni újságírója. A gyártól körülbelül egy kilométerre van egy középiskola, kicsit távolabb pedig egy általános iskola, de egyik intézményt sem zárták be, a gyerekeket viszont összevonták, és felügyelőtanárok vigyáznak rájuk. Egyes szülők rögtön az iskolákba siettek, és hazavitték a gyerekeiket. Az Euronews szerkesztősége előtt is töltött gépfegyverrel felszerelt katonák járőröznek, és gépfegyveres katonákat küldenek ki a főbb vasútállomásokra és a reptérre is.


Kivégzés a vegyi művekben, öngyilkos merénylő Kuvaitban és Tunéziában


Mráv Noémi szerint valahol mindenki számított egy újabb támadásra a Charlie Hebo szerkesztőségét ért merénylet után. Azt azonban nem gondolták volna, hogy épp egy ilyen nyugodt pénteken történik, ezért is érte derült égből villámcsapásként a hír az embereket. A Charlie Hebdo elleni támadás óta mindenki „készenlétben van”: a nagyobb közlekedési csomópontokban szinte minden nap felbukkannak a katonák, és éjjel-nappal őrzik a szerkesztőségeket is. Vagyis nem lehet elfelejteni, hogy bármikor megtörténhet valami hasonló.

A franciák ugyanakkor nem szeretik kimutatni, hogy félnek. Egy ilyen támadás után pár napig általában nagy a felzúdulás, kibeszélik egymás között, de aztán megy tovább az élet. Mivel mindkét gyanúsított megvan, most talán megússzák a hajtóvadászatot.