Lefegyverzik a Jobboldali Szektort és a Majdan Önvédelmet

Fotó: Europress/AFP/Sergei Supinsky / Europress/AFP/Sergei Supinsky

Az illegális félkatonai csoportok azonnali lefegyverzéséről határozott az ukrán parlament kedden, miután az éjjel Kijevben újabb incidenst okozott a radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) egyik tagja, lövöldözésbe keveredve a Majdan Önvédelmének tagjaival.


Az döntést azzal indokolták, hogy elszaporodtak az illegálisan tartott fegyverekkel elkövetett visszaélések, amelyek már emberéleteket is követeltek. Kijevben éjjel a Jobboldali Szektor egyik tagja lövöldözni kezdett; a történtekről itt olvashat. Az ukrán hatóságok képviselői és a radikálisok egész éjszaka arról tárgyaltak, hogy a PSZ emberei leadják-e fegyvereiket. A hatóságok felszólítására végül a nacionalista szervezet tagjai fegyverek nélkül elhagyták a szállodát. A lövöldözőt a rendőrség őrizetbe vette, a PSZ többi aktivistáját pedig buszokkal ismeretlen helyre, állítólag egy Kijev környéki bázisra szállították. Közben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) cáfolta, hogy az irányítása alá tartozó Alfa különleges alakulat is részt vett volna a műveletben. Az Alfa néhány tagjáról fotók jelentek meg a minap, amelyen mesterlövész puskákkal láthatók az SZBU udvarán. Egyes források szerint a képek azt bizonyítják, hogy az Alfa alakulat tagjai nyitottak tüzet február 19-21-én a tüntetőkre a belvárosban lévő Insztitutszka utcában, amelynek következtében csaknem százan vesztették életüket. Egy héttel ezelőtt a rendőrség kommandósai a nyugat-ukrajnai Rivne közelében lelőtték a Jobboldali Szektor egyik vezetőjét, a Szasko Bilij néven közismert Olekszandr Muzicskót. A parlamentben a PSZ-vezető halálának körülményeit vizsgáló bizottság kedden azt javasolta, ideiglenesen függesszék fel Arszen Avakov belügyminisztert hivatalából, hogy ne tudja befolyásolni a vizsgálat menetét.


A rohamrendőrökkel csaptak össze

Kijevben a tüntetők önvédelmi egységei eredetileg azért jöttek létre, hogy védjék a Függetlenség terén (Majdan) zajló erőszakmentes tiltakozások résztvevőit és a tüntetők sátorvárosát a rendvédelmi szervek rohamaitól és provokátorok akcióitól. Alapítói elsősorban leszerelt katonák, Afganisztánban, Csecsenföldön, Grúziában szolgált veteránok, akikhez civil önkéntesek is csatlakoztak. Közülük vált ki a Jobboldali Szektor elnevezésű tömörülés, amely január 19-én összecsapott a  rohamrendőrökkel a kormány és a parlament épületének helyet adó Hrusevszkij utcában.