Leépít a közmédia

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Újabb nagy leépítésre készül a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A Népszabadság értesülését a cég nem cáfolta, azt írták, tart egy belső vizsgálat, amelynek lehetnek személyi következményei.


A Népszabadság úgy tudja, 300 dolgozó elbocsátását tervezik.

Az állami médiában jelenleg közel 2000-en dolgoznak, és ez lesz a hatodik nagy leépítés. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert küldtek el, azóta évenként 100-200 fővel csökkentik a létszámot, de közben sokakat fel is vesznek nagy fizetéssel. A cég összes dolgozójának bére és azok járulékai évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot, az MTVA vezetése az ismétlődő elbocsátásokkal ezt az összeget próbálja meg egyre lejjebb faragni.

A várható leépítést az MTVA nem cáfolta. A lap kérdéseire azt válaszolták, hogy az „MTVA szervezeti egységeiben folyamatosan zajlik egy belső vizsgálat, melynek célja annak kiderítése, hol vannak lehetőségek a még mindig meglévő párhuzamosságok megszüntetésére és a hatékonyság további növelésére”. Ennek a vizsgálatnak lehetnek személyi következményei, de az ­MTVA szerint nem olyan nagyságrendű (300 fő), mint amiről a lap tudomást szerzett. „Mi egy modern, XXI. századi közszolgálati médiaportfóliót építünk, és ennek a munkának része, hogy időről időre felülvizsgáljuk a szervezet személyi állományát és költségszerkezetét” – zárul az MTVA válasza.

Az MTVA idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodik, ami a 71,1 milliárdos költségvetési támogatásból és a 6,6 milliárdos tervezett kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevételből adódik össze. A leépítésre azért is szükség van, mert nagyon feszített ez a költségvetés. Még úgy is, hogy a kormány tavaly ősszel átvállalta a médiaszolgáltatási alap 47,2 milliárd forintos adósságát, valamint Karas Monika, a médiahatóság elnöke a „közfeladat ellátásának folyamatos magas szintű biztosítása érdekében” 10,6 mil­liárd forinttal megnövelte az MTVA amúgy is rekordösszegű, 80 milliárd forintos költségvetését.