Ledőlt a Lenin-szobor Kijevben

Fotó: Europress Fotóügynökség / Béla Fotós

Ledöntötték Lenin szobrát a kijevi tüntetők, akik előzőleg 48 órás utlimátumot intéztek Viktor Janukovics ukrán elnökhöz: ha nem meneszti a kormányt, a blokád alá vonják az államfő rezidenciáját. Délutántól mintegy ötszázezren tüntetnek Ukrajna fővárosában.


Ledöntötték, majd kalapácsokkal, pörölyökkel szétverték Lenin szobrát Kijevben a tüntetők vasárnap este, egyes hírek szerint a tiltakozásokban a többi ellenzéki párttal együtt részt vevő nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt hívei. A rendőrség nem avatkozott közbe. A délelőtt óta tartó tiltakozó megmozdulás résztvevői sátrakkal, barrikádokkal és autókkal blokád alá vonták a legfontosabb kormányzati épületeket.Ezen a felvételen nemcsak az látszik egy másik szögből, hogyan döntötték le a Lenin-szobrot a tüntetők, hanem az is, hogy amikor felállnak a ledontött szoborra, elkezdik skandálni: "Forradalom, forradalom!".

Kijev kora este

Ultimátumot intézett vasárnap az ellenzék az ukrán elnökhöz: Viktor Janukovics 48 órát kapott arra, hogy menessze a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormányt, különben a tüntetők blokád alá veszik az államfő Kijev megyei, mezsihirjai rezidenciáját. Helyszíni jelentések szerint a kijevi Függetlenség terén mintegy százezer tüntető rendeződött oszlopba, hogy az elnök vidéki rezidenciája felé elinduljon. Közben Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő üzenetében azt javasolta az ellenzéknek, hogy a hadsereget és fegyveres erőket állítsák a tüntetők oldalára. Így elkerülhető, hogy erőszakba forduljanak az események.

Kijev délután

A demonstrálók délutántól gyülekeztek: nemzeti színű lobogókat és ellenzéki pártzászlókat tartva Viktor Janukovics elnököt becsmérlő, lemondásra szólító, illetve Ukrajnát dicsőítő jelszavakat skandáltak. Egyelőre békésen; a helyzet azonban már akkor is feszült volt, mert az ellenzék provokációktól, a rendőrség újabb összecsapásoktól tartott. Óriási volt a rendőri a készültség; éppen egy hete ugyanis ismeretlenek buldózerrel akarták áttörni a rendőrségi kordont. Összecsapások történtek, több mint egy tucat ellenzéki aktivistát letartóztattak. Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt vezetője beszédében a téren összegyűlteket a megmozdulás békés jellegének megőrzésére szólította fel. "Mindenféle agressziót provokációnak minősítünk. Ne reagáljatok a provokációkra! A mi tüntetésünk békés. Miénk lesz a győzelem!" - hangoztatta. A belügyminiszter szintén azt kérte a nagygyűlés résztvevőitől, hogy "ne engedjenek a provokációknak". A rendőrség együttműködik a demonstráció biztonságára ügyelő aktivistákkal. Helyszíni jelentések szerint a központi tértől nem messze lévő kormányzati negyed több utcáját elzárták a forgalom elől az autóbuszokban ott várakozó rendvédelmi alakulatok, köztük rohamrendőrök teljes felszerelésben.  A parlament épületével szemben közben a kormányzó Régiók pártja ellendemonstrációt tartott, amelyen becslések szerint néhány ezren vettek részt. Az elnöki hivatalt rohamrendőrök őrizték. Néhány méterre tőlük ismeretlen fiatalok szemetesvödrökbe gyűjtötték a felbontott utcaköveket. Ellenzéki tüntetők elzárták a térről az elnöki hivatalhoz vezető utat, hogy a demonstráció résztvevői ne keveredhessenek összetűzésbe.

Kijev délelőtt

A Haza (Batykivscsina) párt szerint a kormány összetűzéseket akar provokálni a fővárosban, hogy ezt követően rendkívüli állapotot hirdethessen. A legnagyobb ukrán ellenzéki párt azt állította, hogy a kabinet küzdősportokban jártas fiatalokat bérel fel e célból. Az ellenzéki párt arra figyelmeztetett, hogy a kormány már vasárnap hozzáláthat ennek a forgatókönyvnek a megvalósításához. ”Figyelmeztetjük a hatóságokat, hogy ismerjük terveiket” – közölte a Haza párt. Az ellenzék kérte az embereket, hogy legyenek éberek, a hatóságokat pedig arra szólította fel, ne engedje, hogy verekedések történjenek, ne legyenek társtettesei a provokációknak. A Haza párt egyben felkérte a nemzetközi közösséget, ne hagyja figyelmen kívül az általuk közölt értesülést.