Lecsukták Simon Gábort

Fotó: MTI/Földi Imre / MTI/Földi Imre

Hétfőn őrizetbe vették Simon Gábort - értesült az Index hírportál. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette az információt.


Az MSZP korábbi elnökhelyettese februárban 240 millió forintos, Ausztriában tartott titkos bankszámláival bukott le, majd egy nyomozás során kiderült, a Sólyom légitársaság korábbi vevőjével, Welsz Tamás segítségével máshol is tartott olyan összegeket, amelyek nem szerepeltek képviselői vagyonbevallásában. A nyomozás során előkerült Simon bissau-guineai útlevele is, amelyet egy hamis személyazonossággal nyitott magyarországi bankszámlánál használt. A Welsz-ügy részleteiről itt olvashatnak, a Simon-ügy korábbi fejleményei pedig itt találhatók. Az ügyészség tájékoztatása szerint „az újonnan közölt megalapozott gyanú lényege szerint Simon Gábor egy saját személyi adatait tartalmazó, hamis, egy dél-afrikai országban kiállított útlevelet szerzett, majd megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas”. Welsz Tamást egy panamai csalás miatt körözi az Interpol, ám eddig még nem vették őrizetbe. A férfi Afrikából szerzett útleveleket, melyeket aztán itthon, elsősorban vállalkozóknak értékesített. Az útlevelekben elég volt kicserélni a fényképet és az illető már egy másik néven gond nélkül nyithatott valahol bankszámlát. Welsz Tamásnak például Tom Wallace néven volt ilyen útlevele. Itt írtunk arról, hogy a mentelmi bizottság mire jutott Simon Gábor ügyével kapcsolatban.


Miért éppen Bissau-Guinea?

A Szenegál és Guinea között elhelyezkedő Bissau-Guinea 1974-ig volt portugál gyarmat, azóta számos politikai és katonai puccsot szenvedett el és a világ egyik legszegényebb államává vált. Az államforma elvileg köztársaság, de belpolitikai helyzete különösen instabil. A legutóbbi katonai hatalomátvétel 2012-ben, az akkori elnök, Malam Bacai Sanha halála után történt. Az országnak gyakorlatilag nincs gazdasága, az egy főre jutó GDP 1200 dollár, ennek majd kétharmadát a mezőgazdaság adja. Az 1,6 milliós lakosság egyharmada a szegénységi küszöb alatt él. Az ország egész területén taposóakna-veszély van. Az országot gyakorlatilag dél-amerikai drogkartellek irányítják, az onnan Európába irányuló kábítószer-csempészet egyik fontos bázisa Bissau-Guinea. A magyar külügyminisztérium nem javasolja az utazást Bissau-Guineába. Az országban sem hivatalos magyar külképviselet, sem tiszteletbeli konzuli képviselő nincs, a legközelebbi magyar külképviselet Algírban található.

Sándor György Kossuth- és Jászai Mari-díjas író, előadóművész, „humoralista”

„– Önök szerint például melyik volt előbb? – Szerintünk a rácsközök voltak előbb, s csak utána jöttek közéjük ezek a rácsok. – Ha már így alakult, mi a fontosabb jelenleg Önökre nézve? – Ránk nézve most már a rácsok a fontosabbak, mert ha nem lennének rácsok, nem kellenének közéjük közök sem.”