Lecserélik Európa egyik legnépszerűbb bankjegyét

-

November végén jön az új, „ablakos” húszeurós. A bevezetésen dolgozók most rákapcsoltak.


Az Európai Központi Bank (EKB) sínre tette az új – egyébként idén februárban bemutatott – húszeurós bevezetését: a múlt héten megállapodott a partnereivel (jegybankok, bankjegy-feldolgozó berendezéseket gyártók, készpénzfeldolgozók, bankjegyszakmai szövetségek) arról, hogy november 25-ére minden készen álljon az új bankjegyek bevezetéséhez. Az előkészítésben jelenleg Európa-szerte az EKB 450 partnere vesz részt, a központi bank számukra nyújt támogatást, tájékoztatást, valamint közreműködik a bankjegyfeldolgozó berendezések időben történő átállításában.Az EKB és az eurórendszer nemzeti központi bankjai információs anyagokkal segítik a Partnerségi program résztvevőit, az új bankjegyek pedig már 2015 februárja óta rendelkezésre állnak tesztelés és rendszerátállítás céljára. A 20 eurós bevezetésével az EKB folytatja a jelenlegi eurósorozat 2013-ban megkezdett cseréjét. Az új, Europé-sorozatból az 5 euróst 2013-ban, a 10 euróst tavaly vezették be, a 20 euróst pedig idén februárban mutatták be. A korábbinál biztonságosabb, azaz nehezebben hamisítható 20 eurós legfontosabb újdonsága a bankjegyen kialakított hologramos ablak, amelyben Europé arcképe látható a pénz mindkét oldalán.


Az arcképes ablak igazi bankjegy-technológiai innováció. Az eurórendszer erőfeszítéseinek eredményeként az euróbankjegyek továbbra is nehezen hamisíthatók. Mindez pedig erősíteni fogja az euróövezet 338 millió lakosának a bankjegyekbe vetett bizalmát.

Maria Draghi, az EKB elnöke


A legnépszerűbbek egyike

A 20 eurós az egyik leggyakrabban használt bankjegy: az ATM automatákon keresztül széles körben terjesztik, elárusító automatákban és jegyautomatákban is lehet fizetni vele, és a kiskereskedők is gyakran megvizsgálják valódiságát a pénztárnál, kisméretű készülékek segítségével.


Az Europé-sorozat bankjegyeit egyébként Reinhold Gerstetter független berlini bankjegytervező készítette. Az új bankók tervezésében – az első sorozathoz hasonlóan – látássérültekkel is közreműködtek, hogy ők is könnyen felismerhessék azokat. Az új sorozat többi bankjegyét fokozatosan, több év alatt vezetik be, érték alapján emelkedő sorrendben. Mivel a címletek nem változnak, a 20 eurós után az 50, a 100, a 200 és az 500 eurós következik majd.Mi lesz a régi eurósokkal?

A régi eurók korlátlan ideig megőrzik értéküket: bár az elhasználódásuktól függően előbb-utóbb bevonják őket. Erről az EKB idejében tájékoztatást ad, de az eurózóna jegybankjaiban a bevonás után is be lehet majd váltani a régieket. (Az új 20 eurósról itt olvashat további részleteket, itt össze is hasonlíthatja a régivel.)


Az év második felében egyébként Magyarországon is lesz bankjegyes esemény: a jegybank akkora ígérte az új 20 ezres bemutatását és forgalomba történő bevezetését, de erről majd egy másik posztban lesz szó.