Lecserélik az összes svájci frankost – köztük az elpusztíthatatlant is

Fotó: Svájci Nemzeti Bank

-

Svájc is beállt a sorba: leváltják a bankjegyeket, az 1000 frankost pedig nem féltik az 500 eurós búcsúja miatt. Emellett bemutatjuk az új 50 frankost.


Divat lett a bankjegycsere Európában. Magyarországon 2014-ben a tízezres cseréjével indult, 2015-ben a 20 ezres leváltásával folytatódott a bankjegyek cseréje, és várhatóan 2018-ban fejeződik be.Közben az eurózóna az Európai Központi Bank (EKB) vezényletével lecseréli az euróbankjegyeket, eddig a 10 euróst és a 20 euróst váltották le az újra. Emellett Svájc is úgy döntött, hogy lecseréli meglévő bankjegyeit. Az újakat 2016 és 2019 között bocsátják ki, összesen hatfajta bankjegy (a 10-es, a 20-as, az 50-es, a 100-as, a 200-as és az 1000-es újul) meg.


A svájci bankjegycsere egyébként az 50 frankossal indult áprilisban, íme, képekben az új bankjegy:


A svájci bankjegycsere keretében lecserélik a legmagasabb értékű címletet, az 1000 frankost is, amely kivételes helyzetbe került, miután az EKB május elején jelentette be, hogy elbúcsúztatja a – 158 ezer forintot érő – 500 euróst. Elsősorban azért, mert a nagy értékű bankjegy fölöttébb népszerű a feketegazdaságban, főszerepet játszik a pénzmosásban.Mivel az 1000 frankos az 500 eurósnál is nagyobb – 285 ezer forintos – értéket képvisel, fennáll a veszélye, hogy az 1000 frankos kerülhet a feketegazdaság célkeresztjébe.A svájci kormány – az Associated Press hírügynökség szerint – azonban közölte, Svájc nem tud arról, hogy az 1000 frankos releváns szereplő lenne a feketegazdaságban. A svájci szervek egyúttal jelezték, hoztak olyan intézkedéseket, amelyekkel megakadályozható, hogy pénzmosásra vagy esetleg a terrorizmus finanszírozására használják az 1000 frankost.A frank globális szinten jóval kisebb jelentőségű pénz, mint az euró. Svájc szerint az országban magas a bérszínvonal, jelentős kultúrája van a készpénzhasználatnak, ez pedig indokolttá teszi az olyan magas értékű bankjegyek használatát, mint az 1000 frankos.


Így készül az új 50 svájci frankos


Tetszett a poszt? A Bukszát a Facebookon is lehet kedvelni!

Buksza-posztok az utóbbi napokból, hónapokból:

Így búcsúztassa a húszezerest!

Nagyítót tett az egyik érmébe a Pénzverő

Döntött a Lidl és a Tesco

Saját rabszolágáink vagyunk, és még pénzt sem kapunk érte

Ezért vannak kerek számok az OTP bankautomatiában

Egy Volvo, egy tank, több mint ezer kilométer

Hogyan vegyünk hűtőgépet?

Hogyan vegyünk mosógépet?