Lecserélik az athéni köztéri szobrokat

Fotó: AFP / FAYEZ NURELDINE

-

A színesfémtolvajok elvisznek mindent, ami mozdítható.


A vandálok és színesfémtolvajok miatt másolatokra cserélik az athéni köztéri szobrok jelentős részét. Az eredeti alkotásokat biztonságba helyezik - mondta Jorgosz Kaminisz. A főpolgármester szerint a 201 szoborból a tolvajok miatt 49 bronzszobrot kell eltávolítani és másolattal helyettesíteni, mert veszélyes helyen vannak.

A múlt hónapban a színesfémtolvajok öt 20. századi író, illetve költő bronz mellszobrát lopták el a Városi Kulturális Központ udvaráról, egy márványszobrot pedig megrongáltak a Nemzeti Régészeti Múzeum közelében. Hatvan év alatt Athénban 11 szobrot loptak el tolvajok. További 12 szobrot maguk a hatóságok távolítottak el, hogy biztonságos helyre vigyék őket. A görög főváros köztéri szobrai közül 120 készült bronzból és 81 márványból.

A "sebezhetőnek" talált félszáz szobor egy részét védett helyen, az önkormányzat épületeiben, például a Városi Galériában helyezik el és másolattal helyettesítik eredeti helyén, más részét védett közterületre helyezik át. A színesfémtolvajok egyre több csatornafedelet is ellopnak.

A főpolgármester nagyobb rendőri jelenlétet is kért a frekventált belvárosi közterületeken, de még nem kapott kielégítő választ a rendőrségtől.