Lecserélik a leggyakoribb bankjegyet – jön az új 50 eurós

Fotó: Európai Központi Bank

-

A mostaniból 8 milliárd darab van, az összes euróbankjegynek majdnem a fele ötvenes.


Július 5-én mutatja be az Európai Központi Bank (EKB) az új 50 eurós bankjegyet, amely a jelenlegi euróbankjegyeket leváltó Europé-sorozat legújabb tagja. A bemutatás után jön a felkészülés: az új bankjegy várhatóan 2017 tavaszán kerül a készpénzforgalomba. Az EKB megállapodást kötött a készpénzzel foglalkozó cégekkel (bankjegyberendezések gyártóival, a szakmai szervezetekkel) arról, hogy a kibocsátás várható időpontjától az elárusító automaták, a jegyautomaták és az egyéb bankjegyelfogadó gépek elfogadják az új bankjegyet.


Várhatóan 2017 elején találkozhatunk vele először


„Mi, az eurórendszer és ágazati partnereink már idejekorán megkezdtük az 50 eurós kibocsátásának előkészületeit a vállalatok körében, hogy a lakosság a kibocsátás napjától zökkenőmentesen használhassa az új bankjegyet” – mondta Ton Roos, az EKB bankjegyekkel foglalkozó főigazgatóságának vezetője.

Az összes eurócímlet közül az 50 eurós a leggyakrabban használt bankjegy: több mint 8 milliárd példány van belőle forgalomban, ami a teljes bankjegyállomány 45 százaléka.


Az új Europé-sorozatból a 5 eurós 2013-ban, a 10 eurós 2014-ben került forgalomba, 2015-ben pedig jött a 20 eurós. A soron következő 50 eurós után pedig jön majd a 100-as és a 200-as euró. Az 500 eurósból azonban nem lesz új, az ugyanis búcsúzik a készpénzforgalomtól. Az EKB május elején úgy döntött, hogy megszünteti az 500 eurós gyártását és kibocsátását. A forgalomban lévő 500 eurósok törvényes fizetőeszközök maradnak, csak nem lesz belőlük utánpótlás, emellett korlátlan ideig megőrzik az értéküket.


Ugyanez igaz a többi címletre is: a régi eurók korlátlan ideig megőrzik értéküket, bár az elhasználódásuktól függően előbb-utóbb bevonják őket. Az esetleges bevonásról az EKB idejében tájékoztatást ad, de az eurózóna jegybankjaiban a bevonás után is be lehet majd váltani a régieket. Az 500 eurós távozásáról ebben a Buksza-cikkben olvashat részletesen, az új 10 és 20 eurósról itt és itt olvashat bővebben.


Egyébként nemcsak az EKB cseréli le a bakjegyeit, hanem Svájc is. Emellett Magyarországon is folyamatban van a régi sorozat leváltása, az új 10 és 20 ezres már megjelent, sőt a régi 20 ezressel csak az év végéig lehet fizetni.

(A cikkben szereplő képeken a jelenleg forgalomban lévő 50 eurós látható.)