Lecsaptak Budaházyra

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Csütörtök délután előállították Budaházy Györgyöt, akit a Magyarok Nyilai csoport tevékenysége miatt terrorizmusért 13 év börtönre ítéltek.


A Magyar Nemzet információi szerint csütörtök este fél hat körül előzetes letartóztatásba helyezték Budaházy Györgyöt – a lapot az első fokon 13 éves börtönbüntetésre ítélt férfi hozzátartozói tájékoztatták. A család negyed hét körül éppen ügyvédjükkel tárgyalt a további lépésekről.

A hatóságok igen nagy erővel vonultak ki Budaházyék házához, ahonnan a Nagy Ignác utcai büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

Budaházy korábban többször hangoztatta, hogy az ellene szeptemberben hozott ítélet nem jogerős, az ártatlanság vélelme most is megilleti őt és társait. A vád szerint a Budaházy György által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet a szocialista-szabad demokrata kormányzás idején, 2007 és 2009 között erőszakosan próbált beavatkozni a hazai politikába. Próbálták megakadályozni az egészségügyi törvény elfogadását, majd Gyurcsány Ferenc lemondása után Bajnai Gordon kormányalakítását.

Molotov-koktélos támadásokkal és Csintalan Sándor megverésével is vádolják a szervezetet.

A Hír TV-nek adott exkluzív interjújában az elsőfokú ítélet megszületése után Budaházy azt mondta: szerinte a bíróság még azt sem tudta kideríteni, hogy mi és ki valójában a Magyarok Nyilai, pedig ez lett volna a feladata.

A titkosszolgálatok munkáját ismerő forrásunk szerint összefüggés van a tegnapi, bőnyi tragédiával. Mint ismeretes, tegnap a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei házkutatást akartak tartani egy bőnyi ingatlanban, ám a tulajdonos, Győrkös István rálőtt a kiérkező rendőrökre, egyiküket fejbe lőtte, aki a helyszínen belehalt sérülésébe. Győrkös István a feltételezések szerint a Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű, szélsőjobboldali, militáns csoport vezetője.

Informátorunk szerint a mostani akcióban a rendőrség előtt ismert szélsőjobboldali, erőszakos figurákat ellenőrzik. Forrásunk szerint Budaházy előzetes letartóztatásba helyezése azt jelzi, hogy más, kevésbé ismert paramilitáris csoportot is ellenőriz a hatóság – az előzetes letartóztatással az összebeszélést és az elrejtőzést akarják megakadályozni.