Lecsapott az ügyészség a sárgarépa-bűnözőre

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Nomadsoul1 / Getty Images/iStockphoto / Nomadsoul1

-

A gyanú szerint a kereskedő magasan akarta tartani az árakat.


Tajvanon letartóztatták a 300 tonna sárgarépát felhalmozó férfit. A kereskedőt azzal vádolják, azért tett félre ilyen nagy mennyiségű répát, hogy a Megi és Meranti tájfunok után is magasan tarthassa az árakat.

„A tájfunok már jó ideje elvonultak, a zöldségek, gyümölcsök és más agrártermékek árai mégsem csökkentek. Piaci manipulációt sejtünk a háttérben” – mondta Kaohsziung ügyészségének képviselője. Az ügyészség lakossági bejelentés alapján razziázott egy helyi hűtőházban, és ott a mennyezetig tornyosuló, sárgarépával teli ládákat találtak.

Csiang, a gyanúsított – aki óvadék megfizetése után szabadlábon védekezhet –, tagadta, hogy árufelhalmozó és spekuláns lenne. Azt mondta, minden év februárjában és márciusában felvásárol 150 tonna sárgarépát, és egész évben azt árulja. Szerinte a „csekély mennyiség” miatt nem tekinthető árufelhalmozásnak, hogy még mindig 300 tonna sárgarépája van.

A Megi tájfun szeptember végén csapott le Tajvanra, és 30 milliárd forintnyi kárt okozott a mezőgazdaságban. A Meranti szupertájfun szeptember közepén pusztított a szigeten.