Lecsapott a NAV a zugpálinkafőzőre

-

Zavaros folyadék érkezett az engedély nélküli berendezésből.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei közérdekű bejelentés alapján ellenőrzést tartottak egy – a hivatal által meg nem nevezett – Pest megyei településen egy magánszemélynél. Az ingatlan udvarán egy, növényekkel benőtt faházból éppen működésben lévő, engedély nélkül működtetett pálinkafőző berendezés és ismeretlen összetételű, zavaros szeszes folyadék került elő.

A ház tulajdonosa azt állította, saját berendezésén, magának főzi a pálinkát. Azt azonban nem tudta igazolni, honnan van a gép és a szesz, az önkormányzati adóhatóságnál sem jelentette be a tevékenységét. Így a pénzügyőrök lefoglalták a pálinkafőzőt és a végterméket, és jövedékkel való visszaélés elősegítése miatt feljelentést tettek a NAV pénzügyi nyomozóinál. Az engedély nélkül tartott és lefoglalt termékek miatt a kiszabható bírság a 230 ezer forintot is elérheti.

A 2015. január 1-jével megváltozott jogszabály szerint a magánfőző a desztilláló berendezést köteles bejelenteni a beszerzést követő 15 napon belül a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatóságnál.