Lech Walesa is csatlakozott a lengyel tüntetőkhöz

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

-

A volt elnök szerint a hatalmi ágak szétválasztása volt a rendszerváltás egyik legfontosabb eredménye.


A demokrácia védelmére sürgette a lengyel igazságügyi reform ellen országszerte tüntetőket szombaton Lech Walesa volt elnök. A hatalmi ágak elválasztása a törvényhozó, végrehajtó és igazságszolgáltató hatalomra volt Szolidaritás mozgalom egyik legfontosabb eredménye – mondta a 73 éves Walesa.

„Minden eszközt meg kell ragadnotok, hogy visszaszerezzétek, amit számotokra elértünk” – mondta.

Szombat este több ezren vonultak utcákra Varsóban, Krakkóban és más városokban. Néhány aktivista transzparenseket tartott fel, amelyeken az “alkotmány” szó volt olvasható. Az ellenzék szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt megsértette Lengyelország alkotmányos rendjét.

Szerda óta naponta tízezrek vonultak az utcákra az igazságügyi reform ellen tiltakozva.

A lengyel szenátus szombat hajnalban jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról szóló törvényjavaslatot, és aláírásra felterjesztett az államfőnek. Andrzej Duda államfőnek 21 napja van arra, hogy aláírja, megvétózza vagy kétségeit eloszlatandó az alkotmánybíróság elé terjessze.

A jogszabály az eddigi négy mellett három új kamarát hozna létre, megváltoztatná a bírák kinevezésének rendjét, és nyugdíjazná a jelenlegi bírákat – azok kivételével, akiket az államfő kivonna ennek hatálya alól. Az új bírákat az eddigi gyakorlatnak megfelelően az államfő nevezi ki az országos igazságszolgáltatási tanács javaslatára. A kormányzó PiS által kezdeményezett igazságügyi reform keretében a parlament módosította az országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS), illetve a bíróságok szervezetéről szóló törvényt.

A KRS fő feladata a bíróságok és a bírák függetlenségének őrzése. A 25 fős testületnek 15 bíró tagja van, akiket a különböző bíróságok (legfelsőbb bíróság, fellebbviteli, közigazgatási, körzeti és katonai bíróságok) tagjai közül választanak meg. A törvénymódosítás előirányozza a testületben lévő 15 jelenlegi bíró mandátumának megszűnését, utódaikat a szejm választaná meg háromötödös többséggel, nem pedig a szakmai szervezetek, mint eddig.

A bíróságok szervezetéről szóló törvénymódosítás megváltoztatja a bíróságok elnökei kinevezésének és visszahívásának eddigi gyakorlatát úgy, hogy ebbe nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek, emellett a jövőben az egyes pereket vezető bírákat nem kinevezés, hanem sorsolás útján fogják kijelölni. Az államfő még ezt a törvényt sem írta alá.

Andrzej Lapinski, az államfő szóvivője azt mondta: Duda elnök szerint vannak hiányosságok a törvényhozás által elfogadott törvényekben. Arról viszont nem beszélt, hogy az említett hiányosságok miatt Duda megvétózná, vagy felülvizsgálatra az alkotmánybíróság elé terjesztené a jogszabályokat.