Lebuktak az embercsempészetre ráállt olasz cirkuszosok

-

Tizennyolc cirkusztulajdonos ellen indult vizsgálat. Ázsiaiakat jelentettek be dolgozóként, hogy pénzért cserébe Európába juttassák őket.


A szicíliai Palermo ügyészsége negyven embert vett őrizetbe, olaszokat és külföldieket. A nemzetközi cirkuszvilágban ismert impresszáriók is vannak közöttük, valamint a palermói munkaügyi hivatal egyik vezetője, aki hamis munkavállalási engedélyeket bocsátott ki az Olaszországba illegálisan bejutó bevándorlóknak.

Az embercsempész-szervezet az utóbbi két év alatt több mint hatszáz embert juttatott be Olaszországba Indiából, Pakisztánból és Bangladesből. A bevándorlók fejenként akár 15 ezer eurót (4,5 millió forintot) is fizettek: ezért cserébe a cirkusztársaságok fiktív szerződésekkel meghívták és alkalmazták őket. Papíron állatidomárként, táncosként, hordárként, szerelőként szerepeltek, valójában Olaszországba való megérkezésük után alig dolgoztak a cirkuszoknál.

Tizennyolc ismert olasz cirkusz tulajdonosa ellen indult vizsgálat. Mindannyian Palermóba helyezték át társaságuk székhelyét, hogy a helyi munkaügyi hivatalhoz tartozzanak, és kivegyék részüket a jól jövedelmező embercsempészetből. Az ügyészség szerint a szervezet két év alatt 700 millió eurót keresett.