Lebukott egy gyanús vagyonkezelő: több száz milliós bírság

Fotó: MTI/MTVA / Kollányi Péter

-

Több mint háromszázmillió forintos bírságot szabott ki az MNB egy egyszemélyes cégre, amely jogosulatlanul gyűjtött pénzt, kiugróan magas kamatot ígérve ügyfeleinek.


Összesen 338 millió forintra bírságolta meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Riches Builder Zrt.-t, illetve az ugyanilyen néven a Seychelles-szigeteken bejegyzett társaságot, egyben eltiltották a cégeket a pénzügyi szolgáltatások nyújtásától. A vagyonkezelők a jegybank engedélye nélkül gyűjtöttek pénzeszközöket – olvasható az MNB közleményében.

Ez a gyakorlatban pilótajátékhoz hasonló konstrukcióra utal. A jegybank ugyanis hivatalból indított vizsgálatában azt állapította meg, hogy a Riches Builder kiugróan magas, bizonyos konstrukciók esetében garantált kamatot ígért az ügyfelektől gyűjtött pénzért cserébe.

A 2013-ban alapított, budapesti központú egyszemélyes cég a nyilvános beszámolója alapján tavaly nem szerzett bevételt, miközben – elsősorban személyi – ráfordításai miatt 2 millió forintos mínusszal zárta az évet. A cég alaptőkéje egymilliárd forint, ennek a legnagyobb része a 444.hu információi szerint az alapító Pete Gábor által a cégbe betett „szellemi termék”.

Az ügyben az MNB súlyosbító körülménynek ítélte, hogy a társaságok nem működtek együtt teljes mértékben a vizsgálat során, illetve hogy viszonylag nagy kárt okoztak ügyfeleiknek. Enyhítő körülmény volt ugyanakkor az, hogy „elenyésző” számú ügyfélről volt szó.