Lebontották, majd megint felépítik Tarkovszkij házát

-

Az orosz filmrendező halála után harminc évvel ismét felépítik Andrej Tarkovszkij lakóházát Moszkvában. Az épületet bő tíz évvel ezelőtt bontották le, mert életveszélyes volt. Most kulturális központot, Tarkovszkij-múzeumot terveznek a falai közé.


1934 és 1962 között lakott az újra felépítendő épületben a rendező. Az eredeti lakóház kétszintes volt, a földszint kőből, az emelet pedig fagerendákból épült. A ház alsó szintje még 1878-ban, a fából készült emeleti rész pedig 1912-ben épült. A ház többször is kigyulladt,1998-ra pedig életveszélyes állapotba került, és bár az épületet védett történelmi műemléknek nyilvánították, 2004-ben mégis lebontották.


A terv szerint a házat eredeti állapotában kívánják helyreállítani, és a filmrendezőről elnevezett kulturális központ működik majd benne. A földszinten 78 férőhelyes vetítő, archívum és műszaki helyiségek lesznek. Az emeleten többféle rendezvény megtartására alkalmas terem, valamint nyolc ember befogadására alkalmas médiatár kap helyet. A házban rekonstruálják Tarkovszkij egykori lakását, és benne múzeum is nyílik.


Ezen a környéken húzzák fel újra az épületet


Andrej Tarkovszkij Szergej Eizenstein, a Patyomkin páncélos rendezője mellett a második legismertebb orosz filmrendező. Tarkovszkij 1962-ben aratta első nagy sikerét az Iván gyermekkora című háborús filmdrámával. Leghíresebb filmjei az Andrej Rubljov, a Solaris, a Tükör és a Stalker. Nosztalgia című filmjét már Olaszországban forgatta, és 1884-ben jelentette be, hogy nem tér vissza a Szovjetunióba. 1986. december 29-én halt meg rákban 54 éves korában Párizsban. A francia főváros közelében fekvő Sainte-Genevieve-des-Bois temetőjében helyezték örök nyugalomra.