Lebombázták az amerikaiak az Iszlám Állam bankját

-

Állítólag milliós összegek voltak abban a moszuli épületben, amit vasárnap hajnalban pusztítottak el amerikai gépek. Számolni kellett a civil áldozatokkal is, de valószínűleg érzékeny csapást mértek a terrorszervezetre.


Rendkívül szokatlan légitámadást hajtottak végre amerikai gépek vasárnap hajnalban az iraki Moszul központjában: elpusztítottak egy épületet, amelyben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet nagy mennyiségű készpénzt tartott, amiből a harcosok zsoldját és a tervezett hadműveleteket fedezték – tudta meg védelmi forrásoktól a CNN amerikai hírtelevízió.

A források nem tudták megmondani, pontosan mennyi pénzről lehet szó, de úgy jellemezték a nagyságrendet, hogy „milliók”. Az amerikai vezetésű koalíció egyik célja, hogy elvágja az Iszlám Állam finanszírozását. Ezt szolgálják az olajkitermelő és – szállító infrastruktúra, például a tartálykocsik elleni támadások is.

Mivel a pénzt őrző épület sűrűn lakott területen fekszik, számolni kellett a civil áldozatokkal. A CNN forrásai szerint a légierő gépei és drónjai napokig figyelték az épületet, hogy megtudják, mikor tartózkodik a lehető legkevesebb civil a környéken. Mivel a civilek nappal mozogtak, az Iszlám Állam emberei pedig éjjel, a döntés a vasárnap hajnali időpontra esett. Az első értékelés szerint a támadásnak 5-7 halálos áldozata lehet.