Leállt egy időre a paksi 3-as blokk

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Március 31-én, egy elektronikai elem hibája miatt a Paksi Atomerőmű 3-as blokkja leállt. Másnap késő estére sikerült a hibát kiküszöbölni, és április 2-án hajnalban már az erőmű mind a négy blokkja ismét teljes teljesítményen üzemelt.


Március utolsó napján az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 3.blokkja automatikus védelmi működés miatt leállt – vette észre a Világgazdaság az erőmű honlapján – az átláthatóság jegyében egyáltalán nem eltitkolt – híreket.


Ezekből tudható, hogy a szakemberek azonnal elkezdték a problémát feltárni és megszüntetni, a másik három blokk a hibától függetlenül üzemelhetett tovább. Az atomerőmű közlése szerint a működés megszakítását egy elektronikai elem elégtelen működése okozta, ami a Világgazdaság szerint még egy eredeti szovjet alkatrész. Fontos megjegyezni, hogy a hiba a nemzetközi skálán INES 0 besorolású, azaz az esemény semmilyen módon nem fenyegette a nukleáris biztonságot.


A szakemberek szinte azonnal megjavították a hibát, a szükséges próbák elvégzése után április 1-jén, a késő esti órákban az országos hálózatra kapcsolták a blokk generátorait. A 3. blokk terhelése április 2-án, reggel fél öt előtt már elérte a száz százalékot.